21 C
Greece
25 Ιουνίου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

«Ψεύτικο» χειρόγραφο του Καμί πωλήθηκε έναντι 650.000 ευρώ

Γαλλία: Σπάνιο χειρόγραφο του «Ξένου» του Αλμπέρ Καμύ βγαίνει σε δημοπρασία – Εκτιμάται από 500.000 ως 800.000 ευρώ – Μυστηριώδης η χρονολογία του. 

Πέπλο μυστηρίου περιβάλλει το χειρόγραφο του διάσημου μυθιστορήματος «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό σήμερα στο Παρίσι, καθώς θεωρείται μεταγενέστερο της έκδοσης του βιβλίου.

Γαλλία: Σπάνιο χειρόγραφο του «Ξένου» του Αλμπέρ Καμύ βγαίνει σε δημοπρασία - Εκτιμάται από 500.000 ως 800.000 ευρώ - Μυστηριώδης η χρονολογία του.
Από 500.000 έως 800.000 ευρώ εκτιμάται το χειρόγραφο του μυθιστορήματος «Ο Ξένος» του Αλμπέρ Καμύ που βγαίνει σε πλειστηριασμό © Tajan

Αλμπέρ Καμύ: Σπάνιο χειρόγραφο του «Ξένου» βγαίνει σε δημοπρασία

Η αξία αυτού του σπάνιου χειρογράφου, το οποίο δημοπρατείται από τον οίκο Tajan, έχει εκτιμηθεί από 500.000 ως 800.000 ευρώ.

Ο Αλμπέρ Καμύ, βραβευμένος το 1957 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, δημιουργεί σύγχυση με αυτό το χειρόγραφο των 104 σελίδων που έχει γράψει ολόκληρο με το χέρι του και το οποίο είναι δεμένο με μαύρο δέρμα. «Η ιστορία του και η ακριβής χρονολόγησή του παραμένουν μυστηριώδεις», υπογραμμίζει ο οίκος δημοπρασιών στην παρουσίαση του χειρογράφου.

Ο Καμύ τελειώνει το χειρόγραφο γράφοντας μια πιθανόν ψευδή χρονολογία, «Απρίλιος 1940».
«Ο Ξένος» είχε γραφτεί πράγματι εκείνη την εποχή στο Παρίσι και διορθωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο 1941, πριν κυκλοφορήσει το Μάιο 1942 από τις εκδόσεις Gallimard. Όμως οι ειδικοί στον Καμύ εκτιμούν ότι το χειρόγραφο αυτό είναι ιδιαίτερου τύπου, αφού φέρεται ότι χρονολογείται το 1944, αν πιστέψουμε τη μαρτυρία της συζύγου του συγγραφέα, της Φρανσίν Καμύ, και διάφορες ενδείξεις.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς ο Αλμπέρ Καμύ έγραψε για κάποιον βιβλιόφιλο και αποδίδοντας σημασία στις λεπτομέρειες ένα χειρόγραφο, το οποίο μοιάζει με αυτά που κλασικά προηγούνται της έκδοσης ενός μυθιστορήματος.

Μερικά αποσπάσματά του είναι «καλυμμένα με μουντζούρες, προσθήκες ανάμεσα στις αράδες και μέσα στα περιθώρια, όλα αυτά διάστικτα με τόξα και παραπομπές» και «ο Καμύ συνθέτει στα περιθώρια 14 σκίτσα, που μοιάζουν σε μερικές περιπτώσεις με κρυμμένα αστεία», αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών.

Ο συγγραφέας επιβιώνει με ισχνούς πόρους στο Παρίσι της Κατοχής. Και το όνομα του πρώτου αγοραστή του χειρογράφου δεν είναι γνωστό.

Γαλλία: Σπάνιο χειρόγραφο του «Ξένου» του Αλμπέρ Καμύ βγαίνει σε δημοπρασία - Εκτιμάται από 500.000 ως 800.000 ευρώ - Μυστηριώδης η χρονολογία του.

Το πολύ μεγάλης αξίας χειρόγραφο έχει δύο φορές σε πλειστηριασμό

Πηγή:athensvoice.gr

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 11-08-2020

Καλλιόπη Γιακουμή

Το μυστήριο των εραστών της Χασανλού…

Καλλιόπη Γιακουμή

Χαλίλ Γκιμπράν: Ο «Διαχρονικός Προφήτης»

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο