10.4 C
Greece
27 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Στη γη της αιώνιας θλίψης” του Γιάννη Κυζιρόπουλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

.

“Στη γη της αιώνιας θλίψης”
Συγγραφέας Γιάννης Κυζιρόπουλος

Εκδόσεις Πνοή

.

Ταξιδεύουμε στην “Στη γη της αιώνιας θλίψης”.. Διακατέχεται από μια μεστή, συγγραφική δεινότητα αυτό το βιβλίο, που την αντιλαμβάνεσαι από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Μια ωριμότητα που σπάνια συναντάς και γίνεται ακόμα πιο έντονη η μοναδικότητα της, αν αναλογιστείς πως άφορα το δεύτερο μόλις βιβλίο, ενός νέου συγγραφέα, του Γιάννη Κυζιρόπουλου.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο βασίζεται στη χρήση συμβόλων και μεταφορών, εκφραστικά μέσα τα οποία χρησιμοποιεί ο συγγραφέας εύστοχα και ισορροπημένα για να μεταφέρει τα μηνύματα του στους αναγνώστες του. Με αυτό τον τρόπο ο Γιάννης Κυζιρόπουλος, όχι απλά γίνεται άμεσος και κατανοητός, μα καταφέρνει αβίαστα να αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στις ψυχές τους. Τα θέματα που θίγονται είναι πολλά, επίκαιρα και ουσιώδη, τα ερωτήματα που τίθενται άμεσα και έμμεσα, εγείρουν την σκέψη και δημιουργούν την διάθεση για επαναπροσδιορισμούς και συμπεράσματα υπό το πρίσμα μια πιο κριτικής σκέψης, άλλες φορές πιο ανθρώπινης και συναισθηματικής και άλλες πιο ρεαλιστικής.

Πως μπορεί ο άνθρωπος να ξεφύγει από τον ίδιο του τον εαυτό, ή μάλλον από αυτό που “τον έκαναν” να είναι;; Τι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει για αυτό; Τι να αλλάξει; Πώς μπορούν οι ζωές μας να μάς ανήκουν πραγματικά όταν η ελεύθερη βούληση, οι προσωπικές επιλογές και η ατομική ελευθερία είναι απλά ψευδαισθήσεις ; 

Ο δυστοπικός χαρακτήρας του βιβλίου μας μεταφέρει κάπου στο μέλλον, σε μια εποχή που η Αθήνα μαστίζεται από ένα λοιμό που ταλανίζει τους κατοίκους της, αλλάζει ριζικά τις ζωές τους και καθορίζει την διαβίωση τους. Εκεί, συναντάμε τον Ιάσονα και την παρέα του, νέα παιδιά που δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης με όποια μέσα διαθέτουν και εκμεταλλευόμενοι την κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Μια τέτοια ευκαιρία, οδηγεί στον θάνατο καθώς πέφτουν στα δίχτυα μια ενέδρας που θα στοιχίσει τις ζωές τους. Επιβιώνει μόνο ο Ιάσονας, που κάνει σκοπό της ζωής του να πάρει εκδίκηση. Ένα ταξίδι αρχικά εκδίκησης ξεκινά για εκείνον, είναι αποφασισμένος να αποδώσει την δική του δικαιοσύνη για την απώλεια των φίλων του που χάθηκαν, είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που θα βρεθεί στον δρόμο του, μέχρι να φτάσει στην δική του εξιλέωση, είναι όμως εντελώς απροετοίμαστος και καθόλου υποψιασμένος για τις εκπλήξεις που τον περιμένουν και θα τον φέρουν αντιμέτωπο με μεγάλες αλήθειες. Στο ταξίδι αυτό θα συναντήσει τον έρωτα, την αγάπη, την ελευθερία και θα έρθει ενώπιος ενωπίω με τη νομοτέλεια που διέπει τον κόσμο και την αναζήτηση του νοήματος της αληθινής ύπαρξης του ανθρώπου. 

Η αφήγηση, συναρπαστική! Έχει γρήγορους ρυθμούς, στους οποίους εμπλέκεται το ρεαλιστικό με το φανταστικό στοιχείο, η αλληγορία και το πικρό χιούμορ και όχι μόνο, οι ζωντανές περιγραφές αρμονικά εναλλασσόμενες με τις αναδρομές στο παρελθόν δεν κουράζουν, ενώ οι απρόσμενες ανατροπές κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και ξετυλίγουν αριστουργηματικά, μια σειρά γεγονότων η οποία οδηγεί σε μια πλοκή που συγκλονίζει. Η δομή της φαντάζει σαν μωσαϊκό που ο συγγραφέας συναρμολογεί αριστουργηματικά από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Μέσα από ένα πολυεπίπεδο κείμενο, ο Γιάννης Κυζιρόπουλος, μας εισάγει στο δικό του σύμπαν, μέσα από μια ιστορία που φέρνει στην επιφάνεια τις συνέπειες της εξουσίας στο γενικό σύνολό και φτάνει ως την  αλλοτρίωση της ανθρώπινης διάστασής. Με εύστοχο τρόπο εμμένοντας στην ουσία, ο συγγραφέας αναδεικνύει την αίσθηση της αποξένωσης του ανθρώπου από τον εαυτό του και τον κόσμο που τον περιβάλλει και την απώλεια στοιχείων της προσωπικότητάς του, μέσα από το αλληγορικό τοπίο που ο ίδιος κατασκευάζει, με σκοπό να εικονοποιήσει στις σελίδες του βιβλίου του, την εποχή που ζούμε. Πραγματεύεται την απώλεια, τον πόνο που αυτή προκαλεί, τις κοινωνικές ανισότητες, τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης, την ίδια τη ζωή και κάθε τραγική έκφανσή της. Όσο και αν αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον για την ανθρωπότητα, κάποια θα παραμένουν πάντα τα ίδια.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου έχουν ο καθένας το δικό του ψυχολογικό προφίλ και υπόβαθρο. Αποδίδονται άρτια δομημένοι και με τρόπο που τους κάνει άμεσα οικείους. Κινούνται αυτόνομα και ανεξάρτητα, μέσα σε ζωές που επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο συγγραφέας με κινηματογραφικό τρόπο. Μοιάζουν να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες της ζωής του και να αλλάξουν την μοίρα τους, σε ένα παιχνίδι που δείχνει από την αρχή χαμένο, μα δεν τα παρατούν..Ο ωμός ρεαλισμός της καθημερινότητας τους, η απελπισία που σκεπάζει κάθε δυνατότητα διαφυγής από το καταδικασμένο μέλλον τους, δεν μπορούν να σκοτώσουν το συναισθηματικό τους κόσμο. Ο νεανικός παρορμητισμός τους τούς ωθεί να μην εγκαταλείψουν το όνειρο που γεννά μέσα τους η ελπίδα για την διεκδίκηση μιας καλύτερη ζωής. Ρομαντικοί και ονειροπόλοι, αρνούνται να αφεθούν σε μια ισοπεδωτική πραγματικότητα και ο έρωτας σε όλο αυτό, τροφοδότης και ένα ακόμα κίνητρο. Σε πολλά σημεία του βιβλίου κάποια συναισθήματα υπερισχύουν εκκωφαντικά και είναι ικανά να αλλάξουν τα πάντα ριζικά, γιατί οι πρωταγωνιστές του βιβλίου τα νιώθουν και τα ζουν έντονα και αφήνονται σε αυτά. 

Δεν θα μπορούσα όμως να μην αναφερθώ στην προσωπική εμπλοκή του συγγραφέα και την ευαισθησία που τον διακατέχει και που είναι ολοφάνερα από τον πρόλογο του. Μαρτυρούν μια ειλικρινές κατάθεση ψυχής, ένα συγκεκριμένο μήνυμα, με συγκεκριμένο παραλήπτη. Μοιάζει πως στόχος του ίδιου είναι η προσωπική του λύτρωση. Εκφράζει το δικό του παράπονο και συγνώμη με την ελπίδα, αυτά να φτάσουν εκεί που θέλει, μα και σε όσους επειδή δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με το σύνολο, επιλέγουν την μοναξιά και την απομόνωση. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ο ίδιος το παράδειγμα για όλους αυτούς που θα τους πείσει, πως αν μάθουν, αν προσπαθήσουν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους γύρω τους, αν καταφέρουν να αποβάλλουν εσωτερικούς ενδοιασμούς και βρουν τους τρόπους να εκφράζονται, θα αισθανθούν λιγότερο μόνοι σ’ αυτόν τον κόσμο. Μοιάζει αυτό να επιδιώκει και ο ίδιος μέσω του βιβλίου του, θέλει να επικοινωνήσει με μας. Εξάλλου αυτό δεν είναι η συγγραφή; Η εσωτερική, εγγενής ανάγκη έκφρασης που έχει ο εκάστοτε συγγραφέας και την οποία εκτονώνει, μοιράζεται, με τους αναγνώστες του όταν νιώθει πως κάτι έχει να τους πει.. και αυτό, την μοναδική, εκείνη στιγμή που θα το καταφέρει, θα τους δέσει άρρηκτα, γιατί θα είναι η φωνή τους, γιατί θα δουν πως και αυτός έχει διαβάσει τις ψυχές τους και τότε θα δεθούν άρρηκτα και αληθινά μεταξύ τους.
Αυτό ο Γιάννης Κυζιρόπουλος το πετυχαίνει πολύ εύκολα, πράγμα που σημαίνει πως έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ ταλαντούχο συγγραφέα, που σίγουρα θα απολαύσουμε μαζί του στο μέλλον, μοναδικές στιγμές λογοτεχνικής πανδαισίας. 

Βαθύ υπαρξιακό το βιβλίο του Γιάννη Κυζιρόπουλου, μα στην ουσία είναι ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά. Προσπαθεί να αναδείξει την προσωπική μας εμπλοκή, στο έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα και δεν είναι άλλη από την δική μας ευθύνη και απόφαση, να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να τις οδηγήσουμε από την γη της αιώνιας θλίψης, στην γη της αιώνιας ευτυχίας και εσωτερικής γαλήνης. 

Σίγουρα αυτό το βιβλίο μπορεί να μας δείξει πολλούς τρόπους μα και μπορεί να μας κάνει να το προ-αισθανθούμε με αλλους τόσους…

Μην το προσπεράσετε…

.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο..

Ο Ιάσονας και οι φίλοι του πασχίζουν να επιβιώσουν σε μια Αθήνα που μαστίζεται από λιμό. Στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή πέφτουν σε ενέδρα, με αποτέλεσμα να χάσει τους συντρόφους του. Ο ίδιος καταφέρνει να διαφύγει και κάνει σκοπό της ζωής του να πάρει εκδίκηση.

Στην πορεία γνωρίζει έναν μυστηριώδη ξένο, που θα αλλάξει όλα όσα νόμιζε πως ήξερε, καθώς και τον έρωτα της ζωής του. Μέσα από ζωντανές περιγραφές, αναδρομές στο παρελθόν και αλλεπάλληλες ανατροπές, ξετυλίγεται μαεστρικά μια αλληλουχία γεγονότων η οποία οδηγεί την πλοκή προς μία κορύφωση που έχει χτιστεί από την πρώτη κιόλας σελίδα.

Πρόκειται για μια ιστορία για τις ιδέες, τον έρωτα, την αγάπη, την ελευθερία, τη νομοτέλεια που διέπει τον κόσμο και την αναζήτηση του νοήματος της ύπαρξης. Οι κεντρικοί χαρακτήρες μοιάζουν παγιδευμένοι σε μια σκακιστική παρτίδα στον χωροχρόνο, και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε κατά πόσον μπορούμε να ελέγξουμε τη ζωή και τη μοίρα μας. Ένα αλληγορικό αστικό μυθιστόρημα, ένα σκοτεινό παραμύθι, που ακροβατεί ανάμεσα στον ωμό ρεαλισμό της καθημερινότητας και τον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής, εμπνευσμένο από την κλασική λογοτεχνία.
Ένα βιβλίο γι’ αυτούς που έχουν χάσει κάτι δικό τους για πάντα, για όσους έχουν την ανάγκη να αισθανθούν. Ένα βιβλίο για τους μοναχικούς νοσταλγούς του επέκεινα…

«Δεν είμαστε τίποτε άλλο παρά δέντρα που στέκουν αγέρωχα, μονάχα μέχρι να τα κατακρεουργήσει ο αδυσώπητος πέλεκυς της ζωής, με τρόπο που μόνο εκείνη ξέρει. Κι αν τύχει και σταθούμε τυχεροί, και πέσουμε σε χέρια εργατικά, ίσως τότε, τουλάχιστον, προκύψει κάτι όμορφο απ’ αυτή την τόσο αναπάντεχη τραγωδία…»

Βιογραφικό συγγραφέα.. 

Ο Γιάννης Κυζιρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1994.
Σπούδασε στη Γεωπονική σχολή του ΑΠΘ και πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στη Φαρμακευτική Αθηνών.
Μετά τη δυναμική και πολλά υποσχόμενη είσοδό του στον χώρο της λογοτεχνίας με το «Από Μέσα Πεθαμένοι» το 2017, τώρα μας δίνει το δεύτερο μυθιστόρημά του «Στη γη της αιώνιας θλίψης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.
Βρείτε το βιβλίο πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο

“Στη γη της αιώνιας θλίψης”

.

.
Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
 
Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες». Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΑΧΑΝΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑ” της Kristin Hannah, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

“Η διαθήκη του δολοφόνου” του Νίκου Γκίκα, γράφει Η Καλλιόπη Γιακουμή- Κουγιώνη

“Το άρωμα του Μιγκέ” της Βασιλικής Τσούνη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή 

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο