12.6 C
Greece
28 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“ΣΑΣΜΟΣ”, του Σπύρου Πετρουλάκη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίη Δεληγιώργη  για το βιβλίο

“ΣΑΣΜΟΣ” 
Συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης 
Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ


Ο Σπύρος Πετρούλακης έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια το αναγνωστικό κοινό,  μέσα από τα μυθιστορήματα του, που αγαπήθηκαν πολύ. Ο συγγραφέας έχει έναν μοναδικό τρόπο να αγγίζει τον αναγνώστη, προσφέροντας του πάντα, ξεχωριστά ταξίδια μέσα από την μοναδική του πένα και την ξεχωριστή του  γραφή.

Μέσα στις σελίδες των βιβλίων του συναντάμε πάντα άφθονο το συναίσθημα, την αγωνιά, την χαρά, την λύπη, την αγάπη,τον προβληματισμό, τον έρωτα, την κοινωνία, τον άνθρωπο.

Αυτή την φορά, στο νέο του μυθιστόρημα, δίνει την σκυτάλη, σε κάτι διαφορετικό και σχετικά άγνωστο για το ευρύ κοινό θέμα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για την μυροβόλο Κρήτη. Εκεί η λέξη ”Σασμός”, έχει τον πρώτο λόγο στο όμορφο νησί, εδώ και χιλιάδες χρόνια και είναι ένα ακόμη γνώρισμα, που κάνει την μεγαλόνησο να ξεχωρίζει για την αρχοντιά και το φιλότιμο της!

Η “Βεντέτα” ρίζωσε για τα καλά στην Κρήτη από την αρχαιότητα, μέχρι τα σύγχρονα χρόνια, γράφοντας πολλές μαύρες σελίδες στην ιστορία του νησιού.

Για χάρη αυτού του άγραφου νόμου, που για τους συμμετέχοντες εκτός από αντεκδίκηση για το κακό που μπορεί κάποιος να τους προκάλεσε, σήμαινε και την διαφύλαξη της τιμής αυτών και της οικογενείας τους, χάθηκαν πολλές ψυχές.

Οι ίδιες οι κοινωνίες εμφάνιζαν ανθρώπους που αναλάμβαναν, να μεσολαβήσουν σε διαφορές τους, τους λεγόμενους ”Σασμούς”

Ο συμβιβαστής κατόρθωνε να ”σάσει τα πράγματα” και συνήθως ήταν άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα και με σέβας, αποδεκτό σε όλους.

” Σασμός” λοιπόν, είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Σπύρου Πετρουλάκη. Ένα μυθιστόρημα που ξεφεύγει εντελώς από τα συνηθισμένα και που από την πρώτη του σελίδα, βουτάει τον αναγνώστη, σε έναν μοναδικό κόσμο, κάνοντας τον να βιώσει έντονα, μια άκρως ενδιαφέρουσα και δυνατή ιστορία!

Χωρίς να κουράζει ο Σπύρος Πετρουλακης, υφαίνει έναν πολύχρωμο καμβά πρωταγωνιστών, εικόνων και ζωντανών  διαλόγων, ακροβατώντας με επιτυχία, ανάμεσα στην μυθοπλασία και την πραγματικότητα.

Συναίσθημα, αγωνιά και οδύνη σε μια “βεντέτα”, που ξυπνά μετά από χρόνια και καλπάζει με ολέθριες συνέπειες. Ανάμεσα της, ένα ερωτικό πάθος, εγκλωβισμένο  στο παρελθόν, στήνει το εφιαλτικό του σκηνικό και οπλίζει την σκανδάλη του θανάτου, χωρίς έλεος. Ένα αιματηρό γαϊτανάκι ξεκινά τον ξέφρενο χορό του, ψάχνοντας την δική του δικαίωση.

Λυρικές περιγραφές που συγκλονίζουν με την παραστατικότητα τους, αναδύονται σαν αρχαία τραγωδία μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Η πλοκή εξελίσσεται γοργά μέσα από περιστατικά γεμάτα αγωνία, καταιγιστικές εξελίξεις, αληθινή συγκίνηση και ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, σε όλη την διάρκειά του βιβλίου.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου, ήρωες αυθεντικοί και οικείοι, σκιαγραφούνται ανάγλυφα από τον συγγραφέα, σε απολυτή αρμονία με το φιλοτεχνημένο από ήχους, χρώματα, μυρωδιές και ακούσματα τοπίο της Κρητικής γης.

Καθώς το δράμα στις ζωές των ηρώων κορυφώνεται, ο αναγνώστης ζει έντονα βήμα-βήμα, την κάθε τους στιγμή.Βιώνει διπλά τους την αγωνία,τους φόβους, την απόγνωση τους. Συμπάσχει και πορεύεται μαζί τους, τον δρόμο προς την πολυπόθητη λύτρωση τους.

Ο “Σασμός” του Σπύρου Πετρουλάκη, είναι ένα βαθιά κοινωνικό και συναιθηματικο βιβλίο, με αστυνομικές πινελιές, κινηματογραφική δράση και  δυνατές σκηνές, που κρατούν δέσμιο τον αναγνώστη που το διαβάζει, μέχρι να γυρίσει και την τελευταία του σελίδα.

Παράλληλα, φωτίζει  την ανθρωπινή ύπαρξη και το πως μπορεί να διαμορφωθεί, μέσα από ιδιότυπους κοινωνικούς κώδικες και άγραφους κανόνες, ικανούς να παραμερίσουν τους ηθικούς φραγμούς και να προσδιορίσουν την μοίρα των ανθρώπων, πέρα από τους νομούς και την κάθε λογική.

Μα ο μεγάλος νικητής μέσα από το  βιβλίο αυτό, ανακηρρύσεται, ο ίδιος του ο τίτλος ”Σασμός”…

Μια λέξη διαποτισμένη και γεμάτη από ευγενικά ιδανικά,λεβεντιά και περηφάνια, που ξέρει να μετατρέπει την πίκρα σε γιορτή και την θύελλα σε γαλήνη,  αποδίδοντας την δίκη της δικαιοσύνη, μετουσιώνοντας το μίσος σε αγάπη για την ζωή!

Ακόμη μια φορά ο Σπύρος Πετρουλάκης, μας παρέδωσε, ένα αξιόλογο  ανάγνωσμα, με έντονο το άρωμα της Κρήτης, που είναι και η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, αυτό το βιβλίο, μπορεί να σας παρασύρει αβίαστα στην δίνη ενός εξαιρετικού ταξιδιού, αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια του στην ψυχή σας.

 *Αντλήθηκαν πληροφορίες από την ιστοσελίδα “ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ”

.

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: “Πατέρα…”. Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή. Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. “Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…” Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά. “Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…” Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη.

Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;

.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Να σας πω δύο λόγια για τον Σπύρο Πετρουλάκη που το επώνυμό του όπως καταλαβαίνετε παραπέμπει στην κρητική του καταγωγή. Παρόλα αυτά γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά έζησε τόσο στο Ρέθυμνο, όσο και στα Χανιά.

Η αγάπη του για τη μουσική τον έχει οδηγήσει στην σύνθεση, στην στιχουργία, στην συνεργασία με γνωστούς καλλιτέχνες, στη συμμετοχή του σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στην μουσική επένδυση ντοκιμαντέρ και θεατρικών παραστάσεων.

Έχει διατελέσει διευθυντής στο διαφημιστικό τμήμα και ραδιοφωνικός παραγωγός  στο ραδιοφωνικό σταθμό Δίκτυο Fm 91,5 στα Χανιά

Προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo με χόμπι τις καταδύσεις και την αναρρίχηση. Λατρεύει τη φωτογραφία ενώ φωτογραφίες του έχουν δημοσιευτεί και βραβευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Επίσης ασχολείται με την αφήγηση παραμυθιών κι εδώ να το συνδέσουμε με την συγγραφική του ιδιότητα, καθώς τα πρώτα του συγγραφικά έργα ήταν βιβλία για παιδιά!

Βιβλία του που έχουν εκδοθεί είναι:  ένα παραμύθι «Ο δράκος μπουρμπουλήθρας»  τρία βιβλία για εφήβους: Στα χνάρια του Κουρσάρου Μπαρμπαρόσα, Ο θησαυρός του κυβερνήτη και Η συνταγή της ευτυχίας. Επίσης  και πέντε μυθιστορήματα για ενηλίκους. «Το παράθυρο της Νεφέλης, Η εξομολόγηση (που έφτασε τις 20.000 αντίτυπα), Η Παναγιά της Φωτιάς, Το τελευταίο δαχτυλίδι και το βιβλίο που θα παρουσιάσουμε σήμερα, την Αμαλία.

Τον Νοέμβριο του 2017 στην ιστορική γκαλερί Αγκάθι στην Αθήνα έγινε έκθεση 30 εικαστικών από όλη την Ελλάδα με έργα αποκλειστικά εμπνευσμένα από τα βιβλία του συγγραφέα.

.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΦΩΣ” της Ιφιγένειας Τέκου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

“Ο δρόμος της πεταλούδας” της Γερακίνας Μπουρίκα, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ” της Griffiths Elly, γράφει η Ελένη Τσιούρδα (Lena Tsd)

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο