10.4 C
Greece
7 Μαΐου, 2024
ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ

Ο μύθος της Ψυχής και του Έρωτα, μια μεγάλη ιστορία αγάπης

Θα σας πω μια ιστορία..

Υπήρχε κάποτε μια πολύ όμορφη κοπέλα που την έλεγαν Ψυχή. Ήταν κόρη ενός βασιλιά και μαζί με τις δύο μεγαλύτερες αδερφές της ζούσε ευτυχισμένη στο παλάτι τους. Η ομορφιά της ήταν τόσο ξακουστή που οι άνθρωποι συνέρρεαν στο παλάτι από μακριά για να τη θαυμάσουν και να τη λατρέψουν σαν να ήταν θεά.

Η γοητεία της Ψυχής δεν πέρασε απαρατήρητη και στο βασίλειο των θεών, όπου η θεά της ομορφιάς Αφροδίτη είδε τους ναούς της να ερημώνουν και νιώθοντας προσβεβλημένη από τη σύγκριση της με μια θνητή, θέλησε να εκδικηθεί τη νεαρή κοπέλα. Πρόσταξε τον γιο της Έρωτα, να ρίξει ένα βέλος πάνω στην Ψυχή που θα την έκανε να ερωτευτεί παράφορα τον πιο αξιοθρήνητο και αξιολύπητο άντρα του κόσμου. Όμως ο Έρωτας θαμπώθηκε τόσο από την ομορφιά της Ψυχής που καταλάθος τρύπησε ο ίδιος τον εαυτό του και την ερωτεύτηκε.

 

Ο καιρός περνούσε και οι αδερφές της Ψυχής παντρεύτηκαν, ενώ η ίδια καθόταν μόνη στο παλάτι αναθεματίζοντας την ομορφιά της. Η ζήλια της Αφροδίτης είχε σαν συνέπεια να δηλητηριαστούν οι ψυχές των αντρών και να μην επιθυμούν την όμορφη κοπέλα για γυναίκα τους. Ο πατέρας της Ψυχής προβληματισμένος που η κόρη του δεν είχε βρει ακόμα την αληθινή αγάπη, συμβουλεύτηκε το μαντείο του θεού Απόλλωνα. Ο χρησμός όμως που του δόθηκε έλεγε ότι η μικρότερη του κόρη δεν προορίζεται για γυναίκα θνητού άντρα, αλλά ενός αποκρουστικού τέρατος που μοιάζει με δράκο. Μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, ο πατέρας της Ψυχής αποφάσισε να εκπληρώσει το χρησμό, και μέσα σε πένθιμη ατμόσφαιρα οδήγησε την κόρη του στην κορυφή ενός βουνού όπου και την εγκατέλειψε. Τότε ο ευγενής δυτικός άνεμος Ζέφυρος φύσηξε και ανασήκωσε την Ψυχή αφήνοντας τη σε ένα όμορφο λιβάδι να αποκοιμηθεί.

“Psyche revived by the kiss of Love” Antonio Canova

Όταν η Ψυχή ξύπνησε περιπλανήθηκε για λίγο μέχρι που βρέθηκε σε ένα εκθαμβωτικό παλάτι που ήταν διακοσμημένο με χρυσές κολόνες, ψηφιδωτά και περίτεχνα σκαλίσματα. Όλος ο χώρος λουζόταν από χρυσό φως και αόρατοι υπηρέτες φρόντισαν να μην της λείψει τίποτα. Όταν έπεσε το σκοτάδι, η Ψυχή δέχτηκε την ξαφνική επίσκεψη από τον άγνωστο άντρας της, ο οποίος της μίλησε τρυφερά και με λόγια αγάπης έκανε τους φόβους της να εξαφανιστούν. Έτσι εκείνη τη νύχτα η Ψυχή αφέθηκε στην αγκαλιά του και έγινε δική του. Ο μυστηριώδης σύζυγος χανόταν από κοντά της πριν το πρώτο φως της ανατολής και εμφανιζόταν τα βράδια και πάντα μέσα στο σκοτάδι, αλλά παρόλο που η Ψυχή δεν μπορούσε να τον δει ένιωθε ευτυχισμένη.

Ο καιρός περνούσε και η Ψυχή άρχισε να νοσταλγεί την οικογένεια της, αλλά ο σύζυγος της είχε αντιρρήσεις γι’ αυτή την επίσκεψη. Στο τέλος όμως υπέκυψε και επέτρεψε στη γυναίκα του να δεχτεί τις αδερφές της στο παλάτι, αλλά σε καμία περίπτωση να μην συζητήσει γι’ αυτόν όπως και να μην προσπαθήσει να αποκαλύψει την ταυτότητα του. Και έτσι ο Ζέφυρος μετέφερε τις αδερφές της Ψυχής στο παλάτι που τις υποδέχτηκε με αγκαλιές και δώρα. Όμως η αρχική χαρά δεν άργησε να μετατραπεί σε φθόνο, μόλις οι δύο μεγαλύτερες αδερφές είδαν τον τρόπο που ζούσε η Ψυχή και ζήλεψαν την καλή της τύχη. Τότε άρχισαν να υπονομεύουν τη σχέση του ζευγαριού, ρωτώντας λεπτομέρειες για τον άγνωστο άντρα. Με κάθε ευκαιρία υπενθύμιζαν στην Ψυχή ότι είχε παντρευτεί ένα άθλιο τέρας, όπως ακριβώς είχε προβλέψει το μαντείο, που θα καταβρόχθιζε το παιδί που κυοφορούσε όταν αυτό γεννιόταν.

“Amore e Psiche” Giuseppe Crespi

Έτσι ένα βράδυ η αφελής Ψυχή πεπεισμένη ότι ο τρυφερός σύζυγος της ήταν ένα δρακόμορφο πλάσμα, πήρε ένα αιχμηρό μαχαίρι και ένα λυχνάρι με σκοπό να σκοτώσει το τέρας που πλάγιαζε δίπλα της κάθε βράδυ, πριν αυτό κατασπαράξει το παιδί της. Η Ψυχή σήκωσε το λυχνάρι για να διαπιστώσει αν όλα αυτά που της είπαν οι αδερφές της ήταν αληθινά, αλλά προς μεγάλη της έκπληξη είδε ότι ο άντρας που κοιμόταν στο κρεβάτι ήταν ο φτερωτός θεός Έρωτας. Πάνω στην ταραχή της όμως έγινε απρόσεκτη και το καυτό λάδι από το λυχνάρι έσταξε στον ώμο του κοιμισμένου θεού. Ο Έρωτας ξύπνησε αναστατωμένος από τον πόνο και οργισμένος με τη γυναίκα του που αθέτησε την υπόσχεση της, πέταξε μακριά. Η Ψυχή τελευταία στιγμή κατάφερε να κρατηθεί από το πόδι του Έρωτα και υψώθηκε μαζί του ως τα σύννεφα, όμως μετά από ώρα εξαντλημένη άφησε το πόδι του άντρα της και έπεσε στη γη.

Μέσα στην ερημιά η δύστυχη κοπέλα μετανιωμένη ξεκίνησε να αναζητά τον Έρωτα, για να τη συγχωρήσει που άφησε τον εαυτό της να παραπλανηθεί από τις δόλιες αδερφές της. Η Ψυχή απελπισμένη προσευχήθηκε και παρακάλεσε τη θεά Αφροδίτη να την αφήσει να δει τον αγαπημένο της, η οποία τον κρατούσε φυλακισμένο στο παλάτι της, για να επουλωθεί το τραύμα του από το καυτό λάδι, που τον έκανε να υποφέρει πολύ. Η Αφροδίτη που ακόμα ήταν οργισμένη για τον κρυφό τους γάμο, έβαλε στην Ψυχή τρεις δύσκολες δοκιμασίες για να αποδείξει την αγάπη της. Αφού πρώτα τη χλεύασε και τη βασάνισε, της επέβαλλε να ταξινομήσει μια τεράστια ποσότητα σιταριών και φασολιών μέσα σε λίγη ώρα. Με τη βοήθεια των μυρμηγκιών η Ψυχή κατάφερε να τα βγάλει πέρα και τακτοποίησε τους κόκκους σε ξεχωριστούς σωρούς. Στην επόμενη δοκιμασία η Αφροδίτη τη διέταξε να φέρει μια τούφα μαλλιού από χρυσόμαλλα άγρια πρόβατα. Ένα καλάμι συμβούλεψε την Ψυχή να μαζέψει τις τούφες των προβάτων που έχουν κολλήσει στους θάμνους, την ώρα που αυτά ξεκουράζονταν. Η επόμενη δοκιμασία ήταν ακόμα πιο δύσκολη, η Ψυχή έπρεπε να γεμίσει ένα κρυστάλλινο δοχείο με μαύρο νερό που προερχόταν από τον ποταμό του Κάτω Κόσμου, Στύγα. Η ανάβαση στο βουνό ήταν επικίνδυνη, αλλά ο θεός Δίας τη συμπόνεσε και έστειλε τον αετό του να τη βοηθήσει.

“Amor and Psyche” Anthony van Dyck

Παρόλο που η Ψυχή πέρασε τις δοκιμασίες με επιτυχία, η Αφροδίτη δεν έμεινε ικανοποιημένη. Έδωσε στην άτυχη κοπέλα ένα μικρό κουτί και της είπε να το γεμίσει με την κρέμα ομορφιάς που χρησιμοποιούσε η Περσεφόνη, η γυναίκα του Άδη. Η Ψυχή για να πραγματοποιήσει αυτή τη δοκιμασία έπρεπε να κατέβει στον Κάτω Κόσμο, όμως μη έχοντας άλλο κουράγιο αποφάσισε να ανέβει πάνω σε ένα πύργο και να αυτοκτονήσει, πιστεύοντας πως αυτός ήταν ο συντομότερος δρόμος προς τον Άδη. Ο πύργος όμως τη λυπήθηκε και τις έδωσε τις κατάλληλες συμβουλές για να κατέβει στον Κάτω Κόσμο και να καταφέρει να επιστρέψει ασφαλής από το βασίλειο των νεκρών. Η Ψυχή ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες του πύργου, έδωσε μερικά νομίσματα στον Χάρο και γλυκά στον τρικέφαλο σκύλο Κέρβερο και απέφυγε όλες τις παγίδες που της έστησε η Αφροδίτη. Όταν τελικά η Ψυχή έφτασε στον προορισμό της, η Περσεφόνη της έδωσε πρόθυμα λίγη από την κρέμα ομορφιάς της.

Όμως η Ψυχή δεν κατάφερε να αντισταθεί στον πειρασμό και άνοιξε το κουτί με τη θαυματουργή κρέμα. Ωστόσο μέσα στο κουτί δεν βρισκόταν τίποτα, παρά μόνο ο Μορφέας που την έριξε σε βαθύ ύπνο. Στο μεταξύ, ο Έρωτας είχε αναρρώσει από το τραύμα του και είχε συγχωρέσει τη γυναίκα του για την αφέλεια της. Κατάφερε να δραπετεύσει από το παλάτι της μητέρας του και έτρεξε αμέσως στην αγαπημένη του. Έβαλε τον ύπνο πάλι μέσα στο κουτί, βοηθώντας την Ψυχή να εκπληρώσει την τελευταία δοκιμασία.

Αμέσως μετά ο Έρωτας απευθύνθηκε στον Δία, ζητώντας του να εγκρίνει τον γάμο του με την Ψυχή. Οι θεοί τελικά αποφάσισαν να προσφέρουν στη θνητή Ψυχή αμβροσία κάνοντας τη αθάνατη, επιτρέποντας έτσι στο ζευγάρι να μείνει ενωμένο για πάντα.

“Cupid and Psyche” François Gérard

ΠΗΓΕΣ

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 07-01-2020

Καλλιόπη Γιακουμή

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 06-10-2019

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΜΑΓΕΜΕΝΗ ΨΥΧΗ “

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο