13.9 C
Greece
15 Μαΐου, 2024
ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Βιβλία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

«Ζηρό – Μαρτυρία για τις Παιδοπόλεις 1955–1963», Ένα παιδί του Εμφυλίου θυμάται (Βιβλίο Τρίτο) της Στεφανία Ι. Σουλή από τις Εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική

«Ζηρό – Μαρτυρία για τις Παιδοπόλεις 1955–1963»,
Ένα παιδί του Εμφυλίου θυμάται, Βιβλίο Τρίτο.
Συγγραφέας: Στεφανία Ι. Σουλή
Εκδόσεις: Άνεμος Εκδοτική
Κατηγορία: Αληθινές ιστορίες (μαρτυρία)
***

«Το ταξίδι από την “Αγία Ελένη” μέχρι τον “Άγιο Αλέξανδρο” Ζηρού μού φάνηκε μακρύ, σαν να έφτασα στην άλλη άκρη του κόσμου. Εξήντα χιλιόμετρα απέχουν τα Γιάννενα από τη Φιλιππιάδα. Σήμερα είναι μία ώρα με τ’ αυτοκίνητο αλλά και τότε, με κείνα τα μικρά πράσινα λεωφορεία, δεν ήταν περισσότερο. Πώς μου φάνηκε εμένα το ταξίδι τόσο μεγάλο; Ήταν και η ναυτία μου που επιδείνωνε την ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία μου. Από το πρώτο πεντάλεπτο ξερνούσα μες στο λεωφορείο και δεν έπρεπε να κοιτώ από το τζάμι.

Έριχνα κλεφτές ματιές έξω κι έπαιρνα βαθιές ανάσες. Έχουμε κι άλλο; Κι άλλο; Πού μας πάνε; Αχ!, σκεφτόμουνα και κάθε χιλιόμετρο που αφήναμε πίσω μας, γινότανε σχοινί που μ’ έδενε και μ’ έπνιγε…»

Από το β΄ αυτάκι του βιβλίου
«…Τέσσερα χρόνια γιαγιά, σας περίμενα όλα τα καλοκαίρια γιαγιά, στα παγκάκια όλη τη μέρα γιαγιά, σας περίμενα κάθε μέρα γιαγιά και κανείς σας δεν ήρθε να με δει…»


ISBN 978-960-642-043-6
σελ.: 248
Λιανική τιμή: 14,30€ (-10%): 12,87€ με ΦΠΑ

Λίγα λόγια για την συγγραφέα..

Στεφανία Ι. Σουλή

Η Στεφανία Ι. Σουλή, με πατρική καταγωγή από το Ραδοβίζι Ιωαννίνων και μητρική από τη Μάνη, γεννήθηκε στο Μόναχο.

Είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω (ΔΣΑ) και διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια (υπουργείο Δικαιοσύνης) στις αστικές και εμπορικές διαφορές (Κέντρο Διαμεσολάβησης Πειραιώς και Toolkit Company) και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση (ΚΕΔΙΠ και MiKK e.V.).

Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος στο Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ 2003-2004) και στο συμβουλευτικό κέντρο για θέματα βίας κατά των γυναικών στον Πειραιά (2005-2009) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

“Λιβιάχοβο λένε το μοιρολόγι”
Βιβλίο πρώτο: Μετά την πτώση της Μουργκάνας, Νοέμβριος 1948
Στεφανία Ι. Σουλή
“Αφήστε τον άντρα μου… Αφήστε τον Στέφο μου… Σας ικετεύω… Λυπηθείτε με… Λυπηθείτε το μωρό μας… Αφήστε τον… Σας παρακαλώ… Τι θ’ απογίνω εγώ… Τι θα κάμω χωρίς τον Στέφο μου… Μη μου τον πάρετε… Τον άντρα μου…” Κάθε βήμα και μια ικεσία. Είχαν φτάσει κοντά στη βρύση και βγήκε απ’ τη φάλαγγα ο θερμόαιμος υπασπιστής, ο Ηπειρώτης, ο κοντός και γεροδεμένος άντρας με τις πλάτες χιλιόμετρο και την περίεργη κορμοστασιά, κι άρχισε να κατηφορίζει προς το μέρος της. Δεκάδες καρδιές πάγωσαν μεμιάς. Δεκάδες ανάσες κρατήθηκαν κι άλλα τόσα μάτια περίμεναν τι θα κάνει αυτός ο αιμοβόρος υπάνθρωπος. Την πλησίασε και με τον υποκόπανο του όπλου του τη χτύπησε με δύναμη στην κοιλιά της. Έπεσε απ’ τα χέρια του η Ρήνα στο χώμα και σώπασε τελείως.
Μια γυναίκα και το αγέννητο μωρό στα σπλάχνα της. Οι δύο πρώτοι σκοτωμένοι.
*
Άνεμος Εκδοτική,
2018 260 σελ.
ISBN 978-960-9585-93-4,
Τιμή € 14,30
“Ιτς: Από το Λιβιάχοβο στην Ντουσκάρα”
Βιβλίο δεύτερο
Στεφανία Ι. Σουλή
Άνεμος Εκδοτική, 2018
 
Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα [DDC: 889.3]
“Κείθε όπου σταθείς κρένεις είμαι ο Μάρκος Σουλής, και ρωτάς και τα στόματα παραμένουν ερμητικά και τα βλέμματα γέρνουν σκοτεινιασμένα. Όλους τους βλέπεις συνεργούς, νιώθεις το ίδιο φοβούνται, πως μπορεί να το έκαμε κι αυτός που έριξε το βλέμμα στο χώμα, και μπορεί να το έκαμε και κείνος που αγκομάχησε μπρος σου, κι ίσως και ο άλλος που του έτρεμε το χέρι, συλλογιέσαι κι απορείς που υπάρχουν ακόμα αντάρτες και δεν είναι φιγούρες βγαλμένες από παραμύθια με δράκους και ξωτικά…”
Πολλοί οι ένοχοι… Θα τιμωρηθεί κανείς; Κι εάν όλα αυτά έχουν ένα νόημα σήμερα, σχεδόν εβδομήντα χρόνια μετά, είναι που συμπληρώθηκε το παζλ κομματάκι κομματάκι κι έπεσε άπλετο φως πάνω στα γεγονότα και στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στην τραγωδία αυτή. Εάν ήσουν αναγκεμένος, αγράμματος, μ’ ένα τσούρμο παιδιά στην ορεινή Ήπειρο το 1950, σίγουρα θα έχανες τον δρόμο σου σαν έπεφτε πυκνή αντάρα κι αξεδιάλυτο σκοτάδι στο κακοτράχαλο μονοπάτι που σου έμελλε να διαβείς. Πιο εύκολο ήταν να σηκώσεις το χέρι και ν’ αγγίξεις τον χαμηλωμένο ουρανό παρά να φτάσεις στον προορισμό σου…
*
 260 σελ.
ISBN 978-960-9585-94-1,
Τιμή € 14,89

 

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Καλλιόπη Γιακουμή

“Το άβατο: Η ματωμένη γη” του Αλέξανδρος Καψοκόλης, από τις Εκδόσεις: Βαγχικόν

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ο ΦΙΟΓΚΟΣ” της Φωτεινής Ταγκούλη, από τις Εκδόσεις Άπαρσις

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο