18 Απριλίου, 2024
MORE ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

«Ο καλπασμός των αμνών» του Στέφανου Παπαδόπουλου, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

 Η άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

***
«Ο καλπασμός των αμνών» 
Συγγραφέας: Στέφανος Παπαδόπουλος
Εκδόσεις Δερέ

***

«Ο καλπασμός των αμνών» είναι το νέο βιβλίο του Στέφανου Παπαδόπουλου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δερέ, ένας τίτλος που από την πρώτη στιγμή εγείρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χάρη στον αλληγορικό χαρακτήρα του, έναν χαρακτήρα που τον προκαλεί, να αποκωδικοποιήσει και αυτό για μένα τουλάχιστον είναι απόλυτα απολαυστικό και δελεαστικό.

Μου αρέσει που ο συγγραφέας από την αρχή ξεκινάει ένα παιχνίδι μυαλού με τον αναγνώστη του και αυτό κάνει το βιβλίο ακόμα πιο ενδιαφέρον. 

«Ο καλπασμός των αμνών» είναι ένα μυθιστόρημα με περιπετειώδη πλοκή, έντονη και συναρπαστική δράση και γεμάτο κινηματογραφικές περιγραφές που σε κάνουν να το διαβάζεις απνευστί. Μια πρωτότυπη ιστορία που εξελίσσεται σελίδα την σελίδα σε μια ανατρεπτική περιπέτεια, που κρατάει τον αναγνώστη ξέπνοο. Αυτό όμως είναι το προφανές..«Ο καλπασμός των αμνών» είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα, με βαθιά πολιτικό, κοινωνικό, ψυχολογικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, γεμάτο βροντερά διαχρονικά μηνύματα. Ο Στέφανος Παπαδόπουλος με αρχιτεκτονική συνέπεια, επιλέγοντας με μεγάλη προσοχή τα υλικά του -ανθρώπινες σχέσεις, ψυχολογία, φιλοσοφία, πολιτική, ιδεολογία- δομεί ένα περίτεχνο λογοτεχνικό οικοδόμημα, εύπεπτο μα με συναρπαστική σύνθεση, που μπορεί να κινείται ως ζωντανός οργανισμός με πλούσιο εκφραστικό περιεχόμενο, που συνεχώς παράγει σκέψεις, εικόνες και ποίκιλλα συναισθήματα, άλλες φορές πρωτόγνωρα και δυνατά και άλλες οικεία και ζεστά. 

Τα απρόσμενα και ανατρεπτικά περιστατικά στις ζωές των ηρώων του βιβλίου, αποτελούν σημεία καμπής και τους ωθούν προς συγκεκριμένες πράξεις και αντιδράσεις, δίνοντας στο κείμενο σπιρτάδα, γρήγορη πλοκή και αναπάντεχες εξελίξεις, ενώ η μυθοπλασία σε άψογο συνδυασμό με την κοινωνιογραφία της εποχής που εξελίσσεται η ιστορία, δικαιώνουν τη δύναμη της συγγραφής και την ικανότητα της να εμβαθύνει σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης ζωής και να γίνεται το μέσο, που λογοτέχνες σαν τον Στέφανο Παπαδόπουλο, επικοινωνούν με τους αναγνώστες τους εποικοδομητικά, ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν στην λογοτεχνία τον πολιτισμικό ρόλο που της αρμόζει!

Ποιοι είναι όμως οι αμνοί και ποιοι οι λύκοι; Και τι γίνεται όταν έρχεται η στιγμή που οι ρόλοι αλλάζουν..;;

Ο Άντριαν ένας πρώην μισθοφόρος που φόρεσε πολλές στολές μα δεν ντύθηκε με καμία, κυνηγός κάποτε μα τώρα θήραμα και η Χάνα, μια τραγική μάνα που η ζωή θα την κάνει πολλές φορές να αγανακτήσει που γεννήθηκε γυναίκα, ένας άνθρωπος χωρίς πατρίδα, με επώδυνο παρελθόν, με σκοτεινό παρόν και αμφίβολο μέλλον.. Σε ένα καπρίτσιο της μοίρας οι ζωές του ενώνονται, μια περιπέτεια αρχίζει και μαζί και ένα ανθρωποκυνηγητό στο οποίο, άλλοτε θα ΄ναι αγνοί αμνοί ενάντια σε λύκους και άλλοτε αυτοί οι λύκοι. Τι τους ενώνει;; Τι θέλουν;; Ποιο το τίμημα της προσπάθειας τους;; Τι θα χάσουν;; Τι τους κάνει να τρέχουν να κρυφτούν στα καλντερίμια του Βελγίου, τι να κυνηγούν με μανία και τι να καλπάζουν;;  

Μαζί τους ο Ροζάριο, ένας ο ιερέας με τους δικούς του δαίμονες να τον τυραννούν, ο επιθεωρητής Βίνσεντ Ντέκερ, ο αρχηγός της αστυνομίας ταγμένος στον δικό του αγώνα, δολοφονίες μπράβων απαιτούν άμεση εξιχνίαση. Οι εχθροί γνωστοί και ορατοί, η Κιάρα και ο Λ. μα οι ρόλοι τους αινιγματικοί και διφορούμενοι και τα κίνητρα πάντα σκοτεινά και απρόβλεπτα! Όλοι μαζί ζωντανεύουν μια δυνατή ανατρεπτική ιστορία, μια ιστορία που συναρπάζει σε κάθε σελίδα και αναγκάζει τον αναγνώστη να ακολουθήσει τους έντονους ρυθμούς της και να βιώσει κάθε συναίσθημα μαζί με τους ήρωες του βιβλίου. Να πνιγεί από την αδικία, να πλημμυρίσει από αγανάκτηση, να λυγίσει από τον πόνο, να μαζέψει αντοχές, να ψάξει για κουράγιο, να αφεθεί στον έρωτα, να ξυπνήσει ένστικτα, να νιώσει την δίψα της εκδίκηση, να αποζητήσει την ελευθερία, να παραδοθεί ή να πολεμήσει μέχρι εσχάτων.. να καλπάσει ή να επιτεθεί..

Ο Στέφανος Παπαδόπουλος για άλλη μια φορά -η προηγούμενη για μένα ήταν στο πρώτο του βιβλίο “Κοσμικό Βάλς”- αποδεικνύει πως έχει την ικανότητα να διεισδύει στον σκοτεινό λαβύρινθο του μυαλού και να χτίζει μια ιστορία προκλητική και ενδιαφέρουσα, βοηθώντας τον αναγνώστη να καταλάβει την ουσία της μυθοπλασίας στην λογοτεχνία. Ο έξυπνος και σωστός χειρισμός της μυθοπλασίας, αναδεικνύει την συγγραφική δεινότητα του κάθε λογοτέχνη. Όσο πιο εύκολα πείθεται από την αληθοφάνεια του κειμένου ο αναγνώστης, τόσο πιο εντυπωσιακά καταρρέουν όλα όσα πίστευε, η εμπλοκή του επιτυγχάνεται απρόσκοπτα και τότε η αναγνωστική τέρψη κορυφώνεται. Αυτό είναι το παιχνίδι μυαλού που αναφέρω στην αρχή και στο οποίο μας παρασύρει ο Στέφανος Παπαδόπουλος, ένα παιχνίδι, ανάμεσα στον δημιουργό και τον αποδέκτη, ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, ανάμεσα στο πραγματικό και στο εικονικό, ανάμεσα στη λογοτεχνία και στη ζωή. 

Δεν έχουν σημασία πια ο τόπος και ο χρόνος, τα ονόματα και οι καταγωγές γιατί ο πυρήνας της ιστορίας του Στέφανου Παπαδόπουλου είναι διαχρονικός και αφορά όλους. Δημιουργώντας μια καταιγιστική περιπέτεια, με άψογη μυθιστορηματική σύνθεση για πρόσοψη και εντελώς συνυφασμένη με την ανθρώπινη μοίρα, ο Παπαδόπουλος άλλοτε εξορύσσει στιγμές κι άλλοτε αποσιωπά κάποιες άλλες, δημιουργώντας ανοίγματα όπου ο καθένας καλείται, αν θέλει, να ερμηνεύσει. Εγείρει ερωτήματα που ο καθένας, αν θέλει και πάλι, προσπαθεί να απαντήσει και στρώνει για τον αναγνώστη του ένα πλούσιο τραπέζι γεμάτο ποικίλες τροφές για σκέψη.. που και πάλι ο καθένας αποφασίζει ποιες θέλει και αν θέλει δοκιμάσει. Πάντως αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι πως σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν το κάνει εύκολο για τον αναγνώστη του, δεν του προσφέρει μασημένη τροφή, δεν αποφασίζει για αυτόν, δεν σκέφτεται για αυτόν, δεν κρίνει για αυτόν.. 

Σε αυτό το μυθιστόρημα οι ήρωες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σε όλη την πλοκή του έργου, ο ίδιος ο Παπαδόπουλος επιλέγει εύστοχα και ευρηματικά να το κάνει αυτό, ακόμα πιο έντονο και ξεκάθαρο, τιτλοφορώντας κάθε κεφαλαίο με το όνομα του ήρωα που πρωταγωνιστεί. Οι παρουσίες τους δυναμικές ή ευάλωτες, κυνικές ή ευαίσθητες, εγωπαθείς ή αλτρουιστικές, τρυφερές ή βίαιες. Προδομένοι, απογοητευμένοι, ερωτευμένοι, αδιάφοροι, αμαρτωλοί και άσπιλοι, αθώοι ή ένοχοι, δαίμονες ή άγγελοι, υποταγμένοι ή ηγέτες, αμνοί ή λύκοι, κυνηγοί ή θηράματα. Οι ζωές τους κρατούν κρυμμένα σε σκιές μυστικά που δεν είναι γνωστά στον αναγνώστη μέχρι που ο συγγραφέας αποφασίζει, επιλέγοντας σοφά την κατάλληλη στιγμή, να τα φανερώσει. Με τον τρόπο αυτό ο Στέφανος Παπαδόπουλος, δίνει μεγαλύτερο βάθος στους χαρακτήρες των ηρώων του και αποκαλύπτοντας στον αναγνώστη τις μύχιες πλευρές τους, τον βοηθά να ερμηνεύσει ταυτόχρονα την πραγματικότητά τους. Έτσι δημιουργεί μια ισορροπία: από τη μια προβάλλει τα γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή τους, ενώ από την άλλη χτίζει μια παράλληλη ιστορία κάνοντάς τους, στα μάτια του αναγνώστη, να προβάλλουν ενδιαφέροντες, ανθρώπινοι και γοητευτικοί. Με γλώσσα ρέουσα, οι ήρωες ξεδιπλώνουν τους χαρακτήρες τους με την έμπνευση του συγγραφέα να τους καθοδηγεί και να τους καθορίζει, μια έμπνευση που παραμένει αχαλίνωτη μέχρι την τελευταία σελίδα, εκπλήσσοντας και συναρπάζοντας τον αναγνώστη με τις ευφάνταστες και συνεχόμενες αποκαλύψεις και ανατροπές.
Η γλώσσα του κειμένου διαθέτει όλα εκείνα τα λυρικά και συμβολικά στοιχεία που την κατατάσσουν στα εξαιρετικά δείγματα του λογοτεχνικού λόγου. Το ύφος εναρμονίζεται στην κάθε σκηνή και επιτρέπει στον αναγνώστη να παρακολουθεί τις εναλλαγές από τα αφηγηματικά κομμάτια ως τους αποκαλυπτικούς διαλόγους, αβίαστα και αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα του βιβλίου -μοναξιά, εκμετάλλευση, απώλεια, προδοσία, παραίτηση, ασφυξία, αναζήτηση καθαρού αέρα και της χαμένης αξιοπρέπειας, μνήμες βασανιστικές, σιωπηλές κραυγές. 
 
«Ο καλπασμός των αμνών» είναι ένα μυθιστόρημα ανατροπών που όμως δεν στηρίζει την γοητεία του μόνο στο αιφνιδιασμό. Κυλά απρόσκοπτα παρασύροντας στην δίνη του τον αναγνώστη και τον οδηγεί ευρηματικά πέρα από το μυστήριο των γεγονότων, στη μυστική ουσία του ανθρώπινου ψυχισμού. Ένα βιβλίο με μια δυνατή, πρωτότυπη στη σύλληψη και στη σύνθεσή της ιστορία, καλοδουλεμένη, που δίνει  εξέχουσα θέση στον ανθρώπινο ψυχισμό, στον πόνο και στον αγώνα για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη ενώ ταυτόχρονα θίγει και ανασύρει διεφθαρμένους μοχλούς εξουσίας που καταστρεφόσουν ζωές θυσιάζοντας τες, στους αμέτρητους πια βωμούς, ιδιωτικών και πολιτικών συμφερόντων.   
 
Αν πιστεύετε πως οι ανθρώπινες ιστορίες της ζωής ή της μυθοπλασίας που διαβάζουμε, είναι ένας δρόμος για να προσεγγίζουμε και να κατανοούμε κάτι παραπάνω για τον κόσμο και τον εαυτό μας, αν νομίζετε πως μας βοηθούν να αυτοπροσδιοριζόμαστε και να επαναπροσδιοριζόμαστε υπό το φως μιας νέας ανακάλυψης ή μιας αποσιωπημένης αλήθειας, τότε «Ο καλπασμός των αμνών» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε. 
Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο..
Οπισθόφυλλο (αντί περίληψης)
…Κι αν ο Άνθρωπος έχει ψυχή, τότε την πουλάει τόσο φθηνά που ακόμα και ο Διάβολος έχει πάψει να ενδιαφέρεται γι’ αυτήν.
Ο Άντριαν φόρεσε πολλές στολές στη ζωή του χωρίς να ενδυθεί καμία. Έγινε ένα φάντασμα που στοιχειώνει τυφλά υπόγεια, ένας βρικόλακας που δεν αντέχει το φως της ημέρας.
Η Χάνα μια λαθρόβια της κιβωτού των δίκαιων και των ευσεβών. Μια πόρνη, μια μάνα της Ανατολής, εξόριστη σε μια νέα Βαβέλ.
Κανένας άνθρωπος δεν θα έπρεπε να κρύβει το μέτωπό του από τα δάκρυα του Χριστού – πόσω μάλλον ο Ροζάριο, ένας ιερέας.
Τα παράθυρα της ζωής γι’ αυτούς είχαν κλείσει εδώ και καιρό, είχαν κλείσει και τα παντζούρια. Γύρω τους ένας κλοιός από πληρωμένους δολοφόνους, επιθεωρητές, decadence περσόνες. Και εκείνοι, κυνηγημένοι, τρέχουν στα υγρά καλντερίμια του Βελγίου αναζητώντας την αναβίωση μιας χαμένης αξιοπρέπειας στο άλμα πίστης που καλούνται να κάνουν.
***
ISBN: 978-618-84420-9-2
Έτος κυκλοφορίας: Μάρτιος 2021
Εξώφυλλο: μαλακό
Μέγεθος: 21χ14
Τιμή : 15 ευρώ
Βιογραφικό Συγγραφέα
Ο Στέφανος γεννήθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του ’68, λίγες μέρες πριν από τα γεγονότα του Μαΐου, που θα συγκλόνιζαν τη Δυτική κοινωνία.
Ένα χρόνο αργότερα, οι γονείς του -παιδιά μιας ασυμβίβαστης γενιάς- ταξίδεψαν στην Καλιφόρνια όπου έζησαν για 3 χρόνια.
Το 1972 η οικογένεια του εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου ο Στέφανος απέκτησε γαλλική παιδεία και αφομοίωσε τη γαλλική κουλτούρα.
Σπούδασε Κοινωνική Οικονομία, Διπλωματία και Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Ναντέρ.
Το 1993 αποφοίτησε από τη Νομική και το 1997 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου ζει μέχρι σήμερα. Εργάστηκε στην ArcelorMittal -τον μεγαλύτερο όμιλο χαλυβουργίας στον κόσμο- ως Γενικός Διευθυντής Ελλάδας και Βαλκανίων, για μια δεκαετία. Διακρίθηκε για την αφοσίωση του στον άνθρωπο και όχι στις μηχανές και το χρήμα.
Τελικά η ανάγκη του για ουσιαστική προσφορά και δημιουργία, η αστείρευτη φαντασία του και η ασυμβίβαστη παιδικότητά του νίκησαν στη μάχη με τα κοινωνικά πρότυπα του επιχειρηματία και τον έπεισαν να προχωρήσει στην έκδοση των ιστοριών του, που επιμελώς φύλαγε στο συρτάρι του για πολλά χρόνια. Ξεκίνησε τη συγγραφική του πορεία τον Σεπτέμβρη του 2015 και εξέδωσε 8 παιδικά βιβλία μέχρι σήμερα.
Τα βιβλία του αγκαλιάστηκαν αμέσως από μικρούς και μεγάλους κι έτσι ο Στέφανος ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα -προσκεκλημένος σχολείων και Πολιτιστικών Συλλόγων- κερδίζοντας επάξια μια θέση στο πάνελ της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας.
Το καλοκαίρι του 2019 κυκλοφορεί το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Κοσμικό βαλς».
***
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1) ΚΟΣΜΙΚΟ ΒΑΛΣ
2) ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΙΣ
3) ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΑ
4) ΝΤΑΡΓΟΥΙΝ Ο ΜΙΣΟΣ
5) Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΦΑΓΩΜΑ
6) ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ, ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ, ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ
7) ΕΔΩ ΣΕ ΘΕΛΩ, ΚΑΒΟΥΡΑ!
8) ΑΣ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
9) ΠΑΧΟΥΛΗ ΒΑΤΡΑΧΙΝΑ
Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες». Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αέναον και θα επανακυκλοφορήσει σύντομα από τις Εκδόσεις ΥΔΡΟΠΛΑΝΟ!
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ‘30: ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΤΟΚΑΣ (27 Αυγούστου 1906- 30 Οκτωβρίου 1966) Μέρος α΄, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΤΟ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ ΤΡΕΝΟ” της  Κατερίνας Θεοδώρου, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

Ο Νίκος Εγγονόπουλος ( 1907 – 1985) : “Μπολιβάρ, είσαι ωραίος σαν Έλληνας.”

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο