Φρίντα Κάλο: Στον κήπο της, που παραμένει παραδεισένιος έξι δεκαετίες μετά τον θάνατό της
Σήμερα οι επισκέπτες του μπορούν να ζήσουν την αυθεντική ατμόσφαιρα που φιλοξένησε τα πιο δημιουργικά πνεύματα της εποχής.
Σε ένα πορτρέτο του 1940, η Φρίντα Κάλο ακουμπά χαλαρά σε ένα πέτρινο γλυπτό ανάμεσα σε πυκνές φυλλωσιές. Φοράει ένα στέμμα από άνθη βουκαμβίλιας – ένα από τα άπειρα φυτά που ευδοκιμούσαν στον κήπο του Μπλε Σπιτιού (Casa Azul), της ιστορικής κατοικίας της.
Σήμερα, εξήντα χρόνια μετά τον θάνατό της, ο κήπος συνεχίζει να ευδοκιμεί: η βουκαμβίλια είναι φορτωμένη με άνθη, τα κληματόφυλλα ακολουθούν τις ίδιες δαιδαλώδεις διαδρομές πάνω από τα μονοπάτια. Διατηρείται αυθεντική η ατμόσφαιρα στην οποία η Φρίντα Κάλο και ο Ντιέγκο Ριβέρα συναντούσαν φίλους και αντλούσαν καλλιτεχνική έμπνευση.
Για τον Humberto Spindola, τον επικεφαλής κηπουρό του Μπλε Σπιτιού, η διατήρηση των φυτών που καλλιεργούσαν η Φρίντα και ο Ντιέγκο σημαίνει διατήρηση της κληρονομιάς τους. «Ο κήπος και τα φυτά του δεν εμφανίζονται μόνο στους πίνακες και στις φωτογραφίες της Κάλο, αλλά η ίδια τα χρησιμοποιούσε και για να στολίσει τον εαυτό της» έχει σχολιάσει ο Spindola, προσθέτοντας: «Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε όσο γίνεται περισσότερα φυτά έπαιζαν ρόλο στη ζωή και την τέχνη της».
Για τον Humberto Spindola, τον επικεφαλής κηπουρό του Μπλε Σπιτιού, η διατήρηση των φυτών που καλλιεργούσαν η Φρίντα και ο Ντιέγκο σημαίνει διατήρηση της κληρονομιάς τους.
Στο Μπλε Σπίτι, που ο πατέρας της Κάλο μεταβίβασε στην κόρη του και τον Ριβέρα το 1929, σε κάθε γωνιά αντικατοπτρίζεται η αγάπη του ζευγαριού για τη μεξικανική φύση, την τέχνη και την αρχιτεκτονική των αυτόχθονων πληθυσμών του Μεξικού. Ενώ το πατρικό της Φρίντα είχε νεοκλασικές λεπτομέρειες-αναφορές στην ευρωπαϊκή αισθητική, το ζευγάρι τις αφαίρεσε μετά τη μετακόμισή του και το ίδιο έκανε και με τα μη γηγενή φυτά του κήπου, αντικαθιστώντας τα με είδη πιο ταιριαστικά προς το μεξικανικό τοπίο και κλίμα, όπως κάκτους και γιούκες. Σε φωτογραφίες της Κάλο από τα 30s και 40s, που είχε τραβήξει ο εραστής της Nickolas Muray, τη βλέπουμε επίσης ανάμεσα στα ζώα, πολλά από εκείνα εξωτικά, που φιλοξενούσε στον κήπο: μαϊμούδες, ελάφια, αετούς, παπαγάλους, γαλοπούλες και σκύλους, κυκλοφορούσαν ανάμεσα σε παχύφυτα και ροδιές.
Λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στον κήπο της Φρίντα– κάποια προς το καλύτερο, όπως τα δέντρα που είχε φυτέψει το ζευγάρι ζωγράφων και που σήμερα έχουν ψηλώσει και φουντώσει, απλώνοντας τη σκιά τους. Κατά τα άλλα, οι επισκέπτες του Μπλε Σπιτιού, το όποιο πλέον λειτουργεί ως μουσείο, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σχεδόν απαράλλακτη εκείνη τη μικρή όαση.
Μια μαγευτική ξενάγηση στο Μπλε Σπίτι από τη βιογράφο της Φρίντα, Hayden Herrera.
ΕΠΙ,ΕΛΕΙΑ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ
ΠΗΓΗwww.womantoc.g