6.6 C
Greece
20 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

“Εβόρα” του Κώστα Κρομμύδα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

ΕβόραΗ άποψη της Καλλιόπης Γιακουμή-Κουγιώνη για το βιβλίο

 *
“Εβόρα”
Συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας
Εκδόσεις Διόπτρα
*

Τι κάνει έναν συγγραφέα αγαπημένο του αναγνωστικού κοινού; Η δομή του κειμένου του; Η καθαρότητα του γραφής; Η πλοκή που ξετυλίγεται σελίδα τη σελίδα; Η ζωντάνια της αφήγησης σε συνδυασμό με την αίσθηση που εισπράττει ο αναγνώστης και που του επιτρέπει να κυκλοφορεί και αυτός ανάμεσα στους ήρωες και να περιπλανιέται σε κάθε τόπο που περιγράφει η πένα του συγγραφέα; Όλα αυτά τα ανακαλύπτει και τα απολαμβάνει όποιος διαβάσει το νέο μυθιστόρημα του Κώστα Κρομμύδα “Εβόρα”. 

Λένε πως όλα για κάποιον λόγο γίνονται. Αυτό συμβαίνει και στις ζωές της Αριάδνης και του Αντώνη. Η μοίρα αποφάσισε να τους ενώσει επιλέγοντας έναν καταλυτικό τρόπο. Εκείνος σώζει την ζωή της και γίνεται έτσι αναπόσπαστο κομμάτι της. Η έλξη ανάμεσα τους έντονη από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας του, η χημεία δυνατή και ο έρωτας δεν αργεί να τους χτυπήσει με τα βέλη του. Ζουν μαζί, συμπληρώνοντας ιδανικά ο ένας τον άλλον, στον δικό τους παράδεισο, την Εβόρα. Με την αγάπη τους να δυναμώνει μέρα με την μέρα, απολαμβάνουν την ευτυχία, σε κάθε μεριά του δικού τους μικροσύμπαντος, μακριά από ότι τοξικό την απειλεί, μα όχι και από την μοίρα…

Με το ταλέντο μιας εκλεπτυσμένης γραφής και έκφρασης, που εξελίσσεται σε κάθε του βιβλίο και γίνεται ολοένα και πιο μεστή, με γλώσσα που απλώνει τον πλούτο της λιτά και ευανάγνωστα, ο Κώστας Κρομμύδας στήνει τη δομή του τελευταίου του μυθιστορήματος και κερδίζει τον αναγνώστη του, από τις πρώτες κιόλας σελίδες. Σχεδιάζει για αυτόν έναν κόσμο πολύχρωμο, διαφορετικό, μαγικό, παραμυθένιο μα ταυτόχρονα και πραγματικό και τον απλώνει μπρος στα μάτια του. Εμπνέεται από τον αέρα, από το θρόισμα των δέντρων, από την μυρωδιά των πεύκων, από το νοτισμένο χώμα, από την ξελογιάστρα, αναζωογονητική ομορφιά της φύσης, από συνήθειες απλές που χαρίζουν ποιότητα και πλάθει μια ιστορία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γοητευτική και πλήρης και με ώριμη γραφή η οποία εκφράζεται τόσο άμεσα, την αφηγείται με τόσο όμορφο τρόπο, που την κάνει να μοιάζει κατάθεση ψυχής

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά της φύσης ξεκινά, με φόντο όλες τις αποχρώσεις του πράσινου, με ξεναγό και αφηγητή της ιστορίας την Αριάδνη, μιας ιστορίας που ο αναγνώστης άλλες φορές πίνει μονορούφι, με λαχτάρα και άλλες  γουλιά γουλιά, για να μη χάσει τίποτα από την απόλαυση της κάθε λέξης της και της κάθε περιγραφής της.    

Η πλοκή κυλά απρόσκοπτα ελευθερώνοντας μια πλούσια φαντασία, η οποία οδηγεί τον αναγνώστη σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, έναν κόσμο αρμονίας και ισορροπίας. Λεπτομερείς περιγραφές που όμως δεν κουράζουν καθόλου, δείχνουν την αγάπη και τη γνώση του συγγραφέα για ότι σκιαγραφεί με την πένα του, αποκαλύπτοντας επίσης την τρυφερότητα και τον σεβασμό του βλέμματός του πάνω σε αυτά. Με τον ίδιο σεβασμό μα με διαφορετικό πρίσμα διεισδύει στον ψυχισμό των ηρώων του βιβλίου και περιγράφει τις ζωές τους. Γράφει από καρδιάς και βουτάει την πένα του στα εσώψυχα μιας ευαίσθητης γυναίκας, μιας γυναίκας που με κάθε της λέξη και πράξη, διδάσκει αγάπη και σεβασμό για την φύση, τον άνθρωπο και την ίδια την ζωή, της Αριάδνης, γίνεται με απόλυτη επιτυχία, η ίδια η Αριάδνη.  

Η αμεσότητα του κειμένου ταιριάζει απόλυτα στους χάρτινους ήρωες του βιβλίου, η αφηγηματική δεινότητα του Κώστα Κρομμύδα τους ζωντανεύει αβίαστα. Οι κινηματογραφικές του περιγραφές, προσθέτουν μια ποιητικότητα που εντυπωσιάζει, κάνοντας το κείμενο πολλές φορές να φαντάζει σαν πίνακας ζωγραφικής. Άλλες φορές παραμυθένιος με εικόνες που ξεπηδούν μέσα από την φαντασία, άλλες με νατουραλιστικές απεικονίσεις τοπίων και άλλοτε πάλι σαν πίνακας ναΐφ, γιατί δεν του λείπει τίποτα μα μέσα από την απλοϊκότητα του, το περιεχόμενο του αναδεικνύεται άρτια.  

Η γραφή του Κώστα Κρομμύδα ρέει σαν κρυστάλλινο νερό, το οποίο δεν αφήνει ασάφειες και κενά. Απλώνεται σαν ένα ψηφιδωτό, που δεν έχει κανένα κομμάτι παράταιρο ή περιττό.  Η σκέψη του κινείται εκτός ορίων, γράφει σαν να “του το υπαγορεύει η ίδια η ζωή”, σαν να το θεωρεί χρέος του απέναντι σε όποιον διαβάζει το βιβλίο του, σαν να έμαθε ένα κρυφό μυστικό αιώνων, ένα ελιξήριο ευζωίας, που θέλει να το μοιραστεί. Και το κάνει. Ο αναγνώστης νιώθει πως έμαθε ένα μυστικό, πως ανακάλυψε πτυχές μιας ζωής που τον βοηθούν να αλλάξει τρόπο σκέψης. Περιδιαβαίνει στο βιβλίο, νιώθει την δύναμη του αφηγηματικού λόγου και βρίσκει στις σελίδες του μια παρηγοριά, μια νότα αισιοδοξίας.. Αυτό είναι η Εβόρα του Κώστα Κρομμύδα. 

Έκδηλος ο ενθουσιασμός του συγγραφέας, υπάρχει στις φωτογραφικές περιγραφές του, στα έντεχνα σκηνικά που στήνει με τις λέξεις, φρεσκάρει τον άνεμο που φυσάει δροσερός σε κάθε σελίδα του βιβλίου του, τον αρωματίζει με ευωδιές που φέρνει η Εβόρα και με μια γλυκιά νοσταλγία που φαίνεται να μην έχει πάψει στιγμή να τον συντροφεύει καθ ‘όλη την διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου. Νοσταλγεί, ονειρεύεται και εύχεται να ζήσει στην δική του Εβόρα και το ίδιο προτρέπει με τον μοναδικό του τρόπο, κάθε αναγνώστη. Αυτό είναι το μήνυμα του. 

Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει σαν στόχο ζωής το πως θα μπορέσει να κάνει την ζωή του καλύτερη και ποιοτικότερη. Πως θα μπορέσει να ξεφύγει κάποια στιγμή από τα στενά και απόλυτα όρια της καθημερινότητάς του και να ζήσει στην δική του Εβόρα, στον δικό του επίγειο παράδεισο. Κοντά στην φύση, μα και στην φύση του. Να ξαναβρεί την ανθρώπινη υπόσταση του, να απαλλαγεί από τα “πρέπει” και τα “μη” του κόσμου των πολλών, να μην υπηρετεί τα θέλω των άλλων μα να κάνει στόχο και σκοπό τα δικά του, να ακολουθήσει τα όνειρα του, να παλέψει για αυτά, να δώσει στην ζωή του την αξία που της πρέπει. Με εφόδια την ελπίδα, την πίστη στην δύναμη της ψυχής, την δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης, με σεβασμό σε κάθε τι που τον περιβάλλει, τον συντροφεύει, τον αφορά, θα μάθει να αγαπά πιο πολύ, πιο αληθινά, πιο δυνατά, θα μάθει να μοιράζεται, να προσφέρει, να κατανοεί, να συγχωρεί και τότε.. θα είναι ένας αληθινά ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος. 

Η Εβόρα είναι ένα βιβλίο ωδή στην ζωή..Ένας ύμνος στην πραγματική αγάπη..

Η Εβόρα είναι ένα ταξίδι που κάθε αναγνώστης θα ζηλέψει και θα θελήσει να κάνει γιατί δεν είναι απλά ένας προορισμός, ένα ταξίδι στην καρδιά της φύσης ή στον κόσμο της φαντασίας του… είναι ένα ταξίδι στον εαυτό του, ένα ταξίδι με προορισμό την γαλήνη της ψυχής του..

“Εβόρα…Αέρας, άνεμος, δροσερός καιρός, δροσερός τόπος, σκιερό μέρος… Εκεί όπου ευχαριστιούνται οι αισθήσεις ,ευχαριστιέται και η ψυχή…Εβόρα ή ευώρα, η καλή ώρα, η ιδανική στιγμή της ημέρας. “
 
Εβόρα ή ευώρα, ο δροσερός τόπος όπου ευχαριστιούνται οι αισθήσεις, ευχαριστιέται και η ψυχή… η ιδανική στιγμή της συνάντησης με τον πραγματικό μας εαυτό..

Εβόρα, η κατάλληλη ώρα και ο πιο κατάλληλος τρόπος να πάρεις μια γεύση από αυτό το ταξίδι και μετά με ακόρεστη όρεξη να αρχίσεις να το οργανώνεις..

 Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο..

Η αγάπη, όταν τη μοιράζεσαι, μεγαλώνει…
Λένε πως όταν κάποιος σώζει μια ζωή είναι σαν να σώζει τον κόσμο όλο. Η δική μου ζωή άλλαξε τη μέρα που ο Αντώνης με γλίτωσε από βέβαιο θάνατο.
Συνέχισα την πορεία μου στο δύσβατο μονοπάτι του δικού μου παραδείσου, αλλά πλέον αφουγκραζόμουν περισσότερο τη φύση, εναρμονίστηκα μαζί της, μοιάζοντας με αγρίμι που κινείται αθόρυβα στο πυκνό δάσος.
Ο Αντώνης έγινε συνοδοιπόρος μου και σκαρφάλωσε μαζί μου στην κορυφή της αγάπης. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια για μας…
Υπάρχουν άνθρωποι που θα μας κάνουν δώρο κομμάτια της καρδιάς τους για να τα ενώσουμε με τα σπασμένα δικά μας. Είναι εκείνοι που περιμένουν αυτή την ιδανική ώρα, όταν ο έρωτας θα φυσήξει σαν δροσερός άνεμος.
Είναι αδύνατον να αφεθούμε στο μεγαλείο της αγάπης αν σκεφτόμαστε από την αρχή την κατάληξή της. Μόνο έτσι ο καθένας μας θα ανακαλύψει τον δικό του παράδεισο. Την Εβόρα του.
Αριάδνη
Εβόρα…
Αέρας, άνεμος, δροσερός καιρός, δροσερός τόπος, σκιερό μέρος… Απολαμβάνουν οι αισθήσεις… Απολαμβάνει και η ψυχή… Εβόρα ή και ευώρα, η καλή ώρα, η ιδανική στιγμή της ημέρας…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα..

Κώστας Κρομμύδας  Κώστας Κρομμύδας

Ο Κώστας Κρομμύδας είναι απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός στο θέατρο, στην τηλεόραση και στο σινεμά. Συμμετείχε στον τρίτο και τέταρτο κύκλο της σειράς The Durrells.
Τον Μάιο του 2012 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του, Μπαμπά, Mεγάλωσέ με, και τον Μάιο του 2013 το πρώτο μυθιστόρημά του, Η Ζωή που Έλειπε (αγγλική έκδοση Cave of Silence). Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά του, με τίτλο Ογκρέσα. Ακολούθησε το Μη με Λησμόνει τον Μάιο του 2015 (αγγλική έκδοση Lake of Memories).
Τον Μάιο του 2016 εκδόθηκε το βιβλίο του Ουρανόεσσα, το οποίο βραβεύτηκε το 2017 ως το καλύτερο μυθιστόρημα της χρονιάς στην κατηγορία «Ηρωίδα έμπνευση» (αγγλική έκδοση Dominion of the Moon). Τον Μάιο του 2017 εκδόθηκε το μυθιστόρημα με τίτλο Φως μέσα στη Θύελλα (αγγλική έκδοση Athora), το 2018 κυκλοφόρησε το Μυρωδιά από Σανίδι και το 2019, το Μια Νύχτα Ακόμη. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο Εβόρα και κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020. Όλα τα μυθιστορήματά του βρίσκονταν στην τελική δεκάδα του διαγωνισμού βιβλίου των Public. Παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και «δημόσιου λόγου-public speech». Αρθρογραφεί σε sites, εφημερίδες και περιοδικά. www.kostaskrommydas.gr onioncostas@gmail.com www.facebook.com/costas.krommidas twitter.com @kostaskrommydas instagram KROMMYDASKOSTAS

Επιμέλεια και σύνταξη Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη
 
Ονομάζομαι Καλλιόπη Γιακουμή γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Ρόδο. Είμαι παντρεμένη και έχω τρεις γιους. Ζω στην Κοζάνη με την οικογένειά μου. Λατρεύω τα βιβλία και ό,τι έχει σχέση με αυτά. Η αγάπη μου αυτή με έσπρωξε στο να δημιουργήσω τη βιβλιοφιλική ομάδα και το site «Βιβλίων Ορίζοντες». Παρ’ όλο που η επαφή μου με το βιβλίο, τους φίλους του και με συγγραφείς είναι καθημερινή, η αγάπη αυτή όλο και μεγαλώνει και με πλημμυρίζει.
Έγινε ανάγκη που ψάχνει συνεχώς τρόπους για να εκφραστεί, να μοιραστεί, να γίνει ανταποδοτική, έτσι οδηγήθηκα στη συγγραφή αυτού του βιβλίου που είναι η πρώτη μου συγγραφική προσπάθεια.
Το βιβλίο “Ματωμένη ανάμνηση”, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΕΝΑΟΝ.

 

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Καλό μου παιδί” της Romy Hausmann, γράφει η Δέσποινα Ανθοπούλου

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΓΑΠΗΣ” της Μαρίας Παπαδάκη, γράφει η  Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

«Ακάκιε» του Κώστα Κρομμύδα, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή-Κουγιώνη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο