24.7 C
Greece
24 Ιουνίου, 2024
ΟΙ ΣΤΗΛΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΝΑ

“Στην πΈνα”: “Το μέλλον δεν υπάρχει…  ”, γράφει ο Στέφανος Παπαδόπουλος

Στην πΈνα”  ✒️✒️

“Το μέλλον δεν υπάρχει…  ”

Γράφει ο Στέφανος Παπαδόπουλος

***

Το μέλλον δεν υπάρχει… Εξ ορισμού δεν υπάρχει, αφού δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει λοιπόν, ούτε βέβαια ποτέ θα υπάρξει, καθώς μόλις θα μας αποκαλυφθεί, εμείς πολύ απλά θα το ονομάσουμε παρόν. Συνεπώς, το μέλλον είναι καταδικασμένο από τον Άνθρωπο τον ίδιο, σε μια αδιάκοπη κι ατέρμονη θνησιγένεια.

Το μέλλον δεν υπάρχει… Ούτε σαν υπόσχεση δεν υπάρχει.

Όταν με μεγάλη δυσκολία τηρείται ο όρκος του ενός, πώς να θεωρήσουμε υπόλογο για το οτιδήποτε ένα ολόκληρο σύμπαν; Ένα σύμπαν που έχει αποδείξει περίτρανα από την πρώτη του κιόλας στιγμή, την αποκλίνουσα τροχιά του. Σαν να σκόρπισαν τα ουράνια σώματα και να συνεχίζουν να απομακρύνονται, ένοχα και ντροπιασμένα, από τον τόπο του πρωταρχικού εγκλήματος.  

Το μέλλον δεν υπάρχει… Κι όμως εμείς δεν παύουμε να ζούμε στη ηγεμονική σκιά της ανυπαρξίας του. Αφήνουμε το απόκρυφο κενό να μας γεμίσει με φρούδες ελπίδες και με φόβο για το αύριο. Πίστη το αποκαλούμε συχνά με περίσσια υποκρισία, μα πίστη ο φόβος δε γεννάει, παρά μόνο υποδούλωση.

Το μέλλον δεν υπάρχει… Κι όμως εμείς το αναζητάμε. Το εκλιπαρούμε να αποτινάξει από πάνω μας το αφόρητο βάρος της ελευθερίας μας. Κανείς όμως δεν προπορεύεται στο αύριο, να γυρίσει το κεφάλι, ν’ ακούσει την υπαρξιακή κραυγή μας. Κανείς να ασφαλίσει το σχοινί σε μια ανύπαρκτη κορυφή.

Το μέλλον δεν υπάρχει, μα ούτε το παρελθόν υπάρχει, παρά μόνο η θύμηση του. Το παρελθόν είναι ένα παιχνίδισμα της μνήμης, ένα φευγαλέο συναίσθημα, μια ξεθωριασμένη αμαρτία. Εφήμερο, σαν το αποτύπωμα που αφήνουν τα δάκρυα στην κινούμενη άμμο της ερήμου. Άψυχο, σαν το όνομα του άγνωστου ήρωα, που είναι χαραγμένο στο μάρμαρο ενός ξεχασμένου ταφικού μνημείου.

Κι αν ο χρόνος υπάρχει, τότε γνωρίζει μόνο το παρόν. Είναι το μοναδικό του έργο, και σαν ανήσυχος, ανικανοποίητος καλλιτέχνης, το αλλάζει συνεχώς. Κάθε στιγμή, μια νότα ξεχωριστή… παιγμένη χωρίς παρτιτούρα. Κάθε πινελιά, μια νέα ανάσα στον ιμπρεσιονιστικό πίνακα της ζωής.

Κι εμείς οι άνθρωποι, «ελεύθεροι παγιδευμένοι» στο πλέγμα του καμβά, αναζητούμε αγωνιωδώς τον δημιουργό σ’ ένα έργο χωρίς υπογραφή.

***

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΔΩ: Στέφανος Παπαδόπουλος

.…………………..

Γίνετε μέλος της ομάδας μας “Βιβλίων Ορίζοντες” στο facebook πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο

Βιβλίων Ορίζοντες

Επιμέλεια άρθρου : Καλλιόπη Γιακουμή

Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

Τι σχέση έχει το άγαλμα της Ελευθερίας με τον Κολοσσό της Ρόδου

Καλλιόπη Γιακουμή

«Σκιρίτης λόχος»: Οι άγνωστοι επίλεκτοι που θα σκότωναν τον Ξέρξη…

Καλλιόπη Γιακουμή

ΑΝΡΕΑΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ: Έλληνας! σου λέει ο άλλος. Δεν είναι παίξε γέλασε. Έχουμε τα κακά μας, δε λέω. Πήραμε δρόμο στραβό σαν το κακοκυβερνημένο πλεούμενο. Μα δεν είμαστε και ντιπ για πέταμα. Και να είμαστε για πέταμα, πάλι δε θα χαθούμε. Θέλουμε δε θέλουμε, θα ζήσουμε. Θα ζήσουμε και θα θεριέψουμε και θα δοξαστούμε, όπως και πρώτα.

Μεγακλής

Αφήστε Ένα Σχόλιο