18 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“Ο δρόμος της πεταλούδας” της Γερακίνας Μπουρίκα, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο
***
“Ο δρόμος της πεταλούδας”
Συγγραφέας Γερακίνα Μπουρίκα
Εκδόσεις Κάκτος

***

Με τον τίτλο “Ο δρόμος της πεταλούδας”, επανέρχεται δυναμικά και μας παρουσιάζει το νέο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος, η Γερακίνα Μπουρίκα.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα, εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα, που η συγγραφέας αγγίζει και προκαλεί εν συναίσθηση στον αναγνώστη της, τον προβληματίζει και τον οδηγεί με μαεστρία, σε διαφορετικούς τρόπους σκέψης, αφού θίγει με ευαισθησία και προσοχή ένα σοβαρό, κοινωνικό ζήτημα, που αποτελεί μάστιγα και ταμπού ακόμη και στην εποχή μας, αυτό της σεξουαλικής και της ψυχολογικής κακοποίησης των γυναικών.

Η Γερακίνα Μπουρίκα ρίχνει μια εκ βαθέων ενδοσκοπική μάτια, στο ευαίσθητο αυτό θέμα και μας το παρουσιάζει, ξεσκεπάζοντας τις πολλαπλές πτυχές του, μέσα από το αξιόλογο αυτό βιβλίο. Με μεγάλη συγγραφική επιδεξιότητα, ξετυλίγει την ιστορία της ηρωίδας της, της δεκαεξάχρονης Μαρουσώς, κερδίζοντας εύκολα την προσοχή των αναγνωστών, από τις πρώτες κιόλας σελίδες.

H Μαρουσώ, είναι ένα κορίτσι στερημένο από την γλυκιά και ζωογονώ θαλπωρή της μητρικής αγκαλιάς. Ένα πλάσμα τραυματισμένο ψυχικά και σωματικά, που εγκαταλείπει το χωρίο της ξαφνικά μια νύχτα και βρίσκει καταφύγιο στην Αθήνα, σε ένα εγκαταλειμμένο και σκοτεινό βαγόνι στου Ρέντη. Είναι μόνη, χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της, με μοναδικές τις αποσκευές τον φόβο, την απόγνωση, τον τρόμο από τις αποτρόπαιες καταστάσεις που βίωσε και που σημάδεψαν ανεξίτηλα τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής της.αλλά και με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Κάπως έτσι ξεκινάει ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος για την Μαρουσώ. Ένας προσωπικός αγώνας, που περνά μέσα από δύσκολα μονοπάτια και δαιδαλώδεις διαδρομές. Κρύβοντας καλά τις πληγές της, η ηρωίδα του βιβλίου, θα προσπαθήσει να ισορροπήσει ανάμεσα στο θάνατο, την φιλία, τον έρωτα και τα καλά φυλαγμένα μυστικά της, που μοιραία θα πληγώνουν την ψυχή της και θα επηρεάζουν την ζωή της.

Πως θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που σαν άγρια καταιγίδα έρχονται στην ζωή της;  

Θα μπορέσει να υψώσει το ανάστημα της και να δώσει την δική της μάχη για επιβιώσει; Τι τίμημα και ποιες θυσίες θα απαιτεί αυτό; 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Η πορεία της Μαρουσώς μέσα από τις δεκαετίες που διανύει και από τα γεγονότα που την σημάδεψαν, γίνονται χάρη στην επιδέξια πένα της συγγραφέως ένα συναρπαστικό οδοιπορικό, αποτυπωμένο άρτια σε ένα μυθιστόρημα που σίγουρα θα συγκινήσει, θα εξοργίσει και θα αγγίξει συναισθηματικά κάθε αναγνώστη. Η συγγραφέας με αξιόλογη διαισθητική και εύστοχη γραφή, πλέκει με θαυμαστή δεξιοτεχνία το νήμα της ιστορίας της και σκιαγραφεί με αληθοφάνεια τους πρωταγωνιστές της. Σκύβει με ευαισθησία πάνω στην ηρωίδα της και διεισδύει στον πληγωμένο ψυχισμό της εύστοχα και έτσι αβίαστα μας μεταγγίζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα της και τους προβληματισμούς της. Με αυτόν τον άψογο τρόπο, μας κάνει συνοδοιπόρους, κοινωνούς και κριτές στην ιστορία της, σε μια ιστορία που μας παρασύρει να αγωνιούμε για την πορεία της και για την εξέλιξή της, ενώ ταυτόχρονα μας προσφέρει απλόχερα τροφή για σκέψη, καθ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης.    

Η Γερακίνα Μπουρίκα xχωρίς υπερβολές και περιττούς διάλογους, μέσα από το νέο της μυθιστόρημα και την ιστορία της ηρωίδας της, ρίχνει το δικό της φως, στο αποτρόπαιο αυτό έγκλημα της σεξουαλικής και ψυχολογικής βίας. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου της, είναι αποτυπωμένο ξεκάθαρα το δικό της κατηγορώ, ενώ παρουσιάζει τις επιπτώσεις που καλείτε να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες θύματα κακοποίησης, οι γυναίκες θύματα που έχοντας υποστεί στο σώμα και κυρίως στην ψυχή τους την φρικτή βια στην χειρότερη της μορφή, καλούνται να ενώσουν τα κομμάτια της ζωής τους και να συνεχίσουν να ζουν..

Με ποιον τρόπο μπορεί μια γυναικά να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτές; Πως μπορεί να εμπιστευτεί ξανά τους ανθρώπους και να συνεχίσει την ζωή της κανονικά;

Δυστυχώς πολλές φόρες από τον φόβο του κοινωνικού στιγματισμού, οι γυναίκες αυτές, δεν αποκαλύπτουν ποτέ τι τους συμβαίνει, δε στρέφονται σε κανέναν για να ζητήσουν βοήθεια κι έτσι μένουν εγκλωβισμένες σε τραγικές καταστάσεις, ανήμπορες να τις διαχειριστούν. Ωστόσο η συγγραφέας δεν εστιάζει μόνο στις νοσηρές αυτές πράξεις, αλλά μας παρουσιάζει μέσα από την ιστορία της ηρωίδας της και το πως υπάρχει τρόπος να απελευθερωθούν από αυτές. Η Γερακίνα Μπουρίκα δείχνει τους λόγους που αξίζει να παλέψουν με δύναμη και θάρρος, να προσπαθήσουν, να καταφέρουν, να κινήσουν τα σωστά νήματα και να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, για μια καινούργια ζωή, στηριγμένης και πλαισιωμένης, με αυτοεκτίμηση, με αγάπη και σεβασμό στον εαυτό τους. Το ταξίδι αυτό δεν θα΄ναι ειδυλλιακό, μπορεί να είναι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι, μα ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο και ζωτικής σημασίας, γιατί η ζωή είναι όμορφη, παρά τις αντιξοότητες τις και αξίζει να την ζήσει ο καθένας μας υπό ίσοις όρους μα και να την ορίσει όπως του αρέσει.     

“Τα φτερά της πεταλούδας”, είναι ένα δυνατό μυθιστόρημα, πλούσιο σε συναισθήματα, ανατροπές και κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα. Ένα βιβλίο που αξίζει να ανακαλύψετε και να ταξιδέψετε μαζί του, με εγγύηση πάντα, την αξιόλογη γραφή Γερακίνας Μπουρίκα.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

.

«”Τρέξε. Πέτα μακριά…” μου ούρλιαζε πλέον το μυαλό μου, κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τρέχω ξέπνοη όλο και πιο γρήγορα χωρίς σταματημό. Δεν ήξερα πού πήγαινα, σχέδιο δεν υπήρχε στη σκέψη μου, όμως δεν με ένοιαζε όπου κι αν έφτανα. Ακόμη κι αν πέθαινα τελικά».
Μάρτιος του ’81. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι γίνεται το λίκνο της αναγέννησης της δεκαεξάχρονης Μαρουσώς που, κατατρεγμένη από το αιματοβαμμένο παρελθόν της, βρίσκει καταφύγιο στη σκοτεινή αγκαλιά του. Μια μικρή πάνινη κούκλα, η ΜαΜα, θα γίνει ο μοναδικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της ανήλικης κοπέλας, κυριολεκτικά, σε μια άλλη.

Ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το πέταγμα μιας πεταλούδας, βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δικό της δρόμο προς το φως

 

 

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

 

COVER STORY - Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΜΠΟΥΡΙΚΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΖΙΑΝΗ - Books  and Style Μπουρίκα Γερακίνα

Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία είκοσι να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της.

Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το «επάγγελμα μητέρα» της έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής.
Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή του τρίτου της μυθιστορήματος που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη». Τον τελευταίο καιρό, συνεχίζοντας και το συγγραφικό της έργο, εργάζεται στο Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.

 

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη 
.
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“Πάμε μια βόλτα;” της Μαρίας Βουζουνεράκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ανάρμοστον Εστί” της Ειρήνης Βαρδάκη, γράφει η Καλλιόπη Γιακουμή

Καλλιόπη Γιακουμή

“Μαζί για πάντα” της Τζούλι Κοέν, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο