12.7 C
Greece
30 Απριλίου, 2024
ΑΠΟΨΕΙΣ ΒΙΒΛΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΦΑΙΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

“”ΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ” – Η ζωή στη Νειλοχώρα, της Δέσποινας Χατζή, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Η  άποψη της Φαίης Δεληγιώργη για το βιβλίο

.

”ΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ” – Η ζωή στη Νειλοχώρα
Συγγραφέας Δέσποινα Χατζή
Εκδόσεις Μίνωας  

.

.
Το καινούργιο μυθιστόρημα της Δέσποινας Χατζή, είναι ένα δυναμικό οδοιπορικό, μια γοητευτική και συναρπαστική οικογενειακή “σάγκα”, με φόντο την την επιβλητική Καβαφική Αλεξάνδρεια στην εύφορη γη του Νείλου, σε μια “άλλη Ελλάδα”, μιας άλλης εποχής, που ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1905 και φτάνει μέχρι και σήμερα .

Ένα βιβλίο ξεχωριστό, μία πανοραμική τοιχογραφία στην πολυπολιτιστική κοινωνία της Αλεξάνδρειας, από την αρχή της εντυπωσιακής άνθησης της, μέχρι και την θλιβερή παρακμή της. Άρτια σκιαγραφημένο μυθιστορηματικά και ιστορικά δομημένο βιβλίο, διαποτισμένο από χρώματα και αρώματα, μιας αλλοτινής νοσταλγικής ζωής.

Ντυμένο με την ιδιαίτερη αυθεντική και ώριμη γραφή της Δέσποινας Χατζή, αποπνέει τον απαιτούμενο σεβασμό στον αναγνώστη και τον αιχμαλωτίζει αβίαστα, μέσα στις σελίδες του, σε ένα ταξίδι μνήμης στο παρελθόν, μα τόσο άρρηκτα και αέναα δεμένο με το σήμερα.

Διαδρομές που συνδέουν την Αλεξάνδρεια με το Κάιρο και την Αθήνα, συνθέτουν το ταξίδι των πρωταγωνιστών μέσα στο χρόνο .

Τρεις ξεχωριστές γυναίκες δεσπόζουν στο επίκεντρο του βιβλίου και ο ιδιαίτερος δεσμός που τους ενώνει, ξεδιπλώνεται ανάγλυφα και με μαεστρία, μέσα από τις σελίδες του, σκιαγραφώντας κάθε πτυχή του χαρακτήρα τους, χαρίζοντας μας πλούσια στιγμιότυπα και συναισθήματα, κάνοντας μας συνοδοιπόρους στο ταξίδι τους μέσα στο χρόνο

Γύρω τους ένας πολύχρωμος καμβάς χαρακτήρων, που αναδεικνύει όλο το μεγαλείο του Ελληνισμού στη χώρα του Νείλου, προσθέτοντας την δική του λάμψη και συμβολή στην ιστορία

Η πένα της Δέσποινας Χατζή, ιχνηλατεί άψογα τους χαρακτήρες που επέλεξε για το βιβλίο της. Ήρωες που κατακτούν εύκολα τον αναγνώστη, καθώς οι ιστορίες τους, που ξετυλίγονται με αμείωτη ένταση, παρατείνουν την αγωνιά του, μέχρι την τελευταία σελίδα.

Ο αναγνώστης βιώνει μαζί τους, κορυφαίες στιγμές από την ζωή τους, τους οικογενειακούς δεσμούς, την απώλεια, τον ανεκπλήρωτο ερωτά, καταλαβαίνει τις μοιραίες αποφάσεις τους, παρακολουθεί τις κοινές και ξεχωριστές διαδρομές τους και τα γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωές τους

Η Δέσποινα Χατζή γράφει για τις ”Αλεξανδρινές” και φωτίζει την πόλη που ενέπνευσε, μερικούς από τους μεγαλύτερους συγγραφείς και ποιητές, όλων των εποχών.

Ο τρόπος αφήγησης είναι άμεσος, στρωτός, λεπτοδουλεμένος. Σε παρασύρει στην δίνη των γεγονότων, σου μεταδίδει το συναίσθημα αβίαστα, σε κάνει αποδέκτη του και συνταξιδιώτη του .

Ο περίφημος ιστορικός πλούτος, οι μυθικοί θησαυροί, η φυσική ομορφιά της χώρας και η ιδιαίτερη κουλτούρα της, μέσα από τις αυθεντικές περιγραφές της συγγραφέως, προσδίδουν στο μυθιστόρημα μοναδικές εικόνες, συμβάλλοντας σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, που μένει χαραγμένο στην μνήμη και σε ακολουθεί ακόμη και όταν έχεις γυρίσει και την τελευταία του σελίδα.

”Οι Αλεξανδρινές” της Δέσποινας Χατζή, είναι ένα βιβλίο που κερδίζει σίγουρα μια θέση στην καρδιά του αναγνώστη που το διαβάζει…

Μυρωμένο και νοτισμένο από τα αρώματα ενός τόπου όπου μεγαλούργησε το ελληνικό στοιχείο. Μια πόλη μύθος με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους Έλληνες, η οποία παραμένει ακόμη ζωντανή στις μέρες μας και που πάντα, θα συγκινεί και θα γοητεύει με την μεγαλοπρέπεια που ακτινοβολεί, μένονταςαναλλοίωτη μέσα στους αιώνες, σαν αναμμένος λύχνος του Ελληνικού πολιτισμού.

Ναι, ο ουρανός ο καθαρός,ο αυθεντικός
στην Αλεξάνδρεια είναι τόσο ανθεκτικός
που όταν σκάει το κύμα δυνατά στο Κάιτ Μπέη
παντάν παντάν ,βρε γιασαλάμ ,ο έρωτας λέει
 
Γιασαλάμ θα πει τόσα χώρεσα
που τον δαίμονα μου συγχώρεσα
για όλα του τα πάθη τα άγρια
γιασάλαμ θα πάει Αλεξάνδρεια

Αλεξάνδεια

Ερμηνευτής Γιάννης Κότσιρας

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, Στίχοι: Άρης Δαβαράκης

Σύνοψη βιβλίου από το οπισθόφυλλο

Αλεξάνδρεια 1905. Ο Αγαμέμνονας και η Ουρανία Βρανά ζουν υπό την κηδεμονία του θείου τους και της Γαλλίδας συζύγου του. Λίγο πριν ξεσπάσει ο Α Παγκόσμιος, ο ευφυής Αγαμέμνονας υψώνει το ανάστημά του στην αλεξανδρινή εμπορική κοινότητα, ενώ ο γάμος του με τη γοητευτική Σμυρνιά Αναστασία Γιάσογλου επισφραγίζει την πολυπόθητη ευτυχία. Η αδελφή του Αγαμέμνονα, Ουρανία, μετά τον αδιέξοδο έρωτά της μ’ έναν νεαρό Αιγύπτιο και τον άτυχο γάμο της, γίνεται ένθερμη υποστηρίκτρια της Huda Shaarawi, στέλνοντας ένα μήνυμα εθνικής και φεμινιστικής αφύπνισης σε μια πανσπερμία γυναικών. Η επαναστατική της φύση την οδηγεί στην Ελλάδα του Μεταξά, αφήνοντας στην Αλεξάνδρεια, στα έμπιστα χέρια του αδελφού της, τη μεγάλη της κόρη Αικατερίνη. Ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά για την Αικατερίνη με φόντο τα οδυνηρά γεγονότα του Β Παγκοσμίου.

Μισόν αιώνα μετά, η αρχαιολόγος Κλειώ Αντύπα, κόρη της Αικατερίνης, καλείται να εργαστεί στο Κάιρο προσκεκλημένη του Ιταλού αρχαιολόγου Φάμπιο Σορεντίνο. Η επίσκεψη «στις γειτονιές τις ίδιες» της καβαφικής Αλεξάνδρειας φέρνει στο φως ένα γεγονός που έλαβε χώρα στη μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1942, ικανό να λυτρώσει τρεις γενιές γυναικών. Μέσα από μια μυθιστορηματική αναδρομή σε δύο διαδοχικούς παγκόσμιους πολέμους σκιαγραφείται η ζωή των Ελλήνων στη χώρα του Νείλου και την εμβληματική Αλεξάνδρεια. Την πόλη της Μπελ Επόκ, των αντιθέσεων, των εστέτ, των μποέμ, των εμπόρων, των διανοούμενων, της φτώχειας και των χαμαιτυπείων. 

.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Χατζή Δέσποινα 

Η Δέσποινα Χατζή γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων. Εκπαιδεύτηκε στα κέντρα Αιμοδοσίας των Νοσοκομείων: Γ.Ν.Α «Λαϊκό» και Ν. Παίδων «Αγία Σοφία» και εξειδικεύτηκε στον ιολογικό έλεγχο. Εργάστηκε στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και στην Αιμοδοσία του Γ.Α.Ο.Ν.Α «Άγιος Σάββας». Συμμετείχε σε ιατρικά συνέδρια, επιμορφωτικά προγράμματα ιατρικών εργαστηρίων και εκπαιδευτικές ημερίδες. Το 2012 συνταξιοδοτήθηκε.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τις εναλλακτικές θεραπείες: ρεφλεξολογία και ρέικι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Σήμερα εργάζεται εθελοντικά στους Γιατρούς του Κόσμου. Μιλάει αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Έχει γράψει τα βιβλία:

(2019) Οι Αλεξανδρινές, Μίνωας

(2017) Σμαρώ, Μίνωας

(2014) Έρωτας μαΐστρος, Μίνωας

(2011) Ο Λαέρτης και το μολύβι του σε ρυθμούς τανγκό, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

(2009) Ζωή σαν κρύσταλλο, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

.

Σύνταξη και επιμέλεια: Φαίη Δεληγιώργη
Please follow and like us:
error678
fb-share-icon
Tweet 124
fb-share-icon20

Related posts

“ΠΡΏΤΑ Ο ΛΥΚΟΣ” της Κατερίνας Γυφτάκη, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

“ΡΟΔΑΝΘΟΣ” της Σόφης Θεοδωρίδου, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη..

Καλλιόπη Γιακουμή

“Ο δρόμος της πεταλούδας” της Γερακίνας Μπουρίκα, γράφει η Φαίη Δεληγιώργη

Καλλιόπη Γιακουμή

Αφήστε Ένα Σχόλιο